Gürcistan'da seçim sonuçları protesto ediliyor
Gürcistan'da 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, başkent Tiflis’te Parlamento Binası önünde düzenlenen protesto gösterisine katıldı. Göstericiler, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi’nin kazanmış olduğu seçim sonuçlarını tanımadıklarını duyurdu.
Zurabişvili, ilk konuşmasında, seçimlerde halkın sesinin çalındığını belirterek, seçim sonuçlarını kabul etmediklerini yineledi. Hile yapıldığı iddialarında bulunan Cumhurbaşkanı, bu durumun nasıl gerçekleştirildiğini araştırmak gerektiğini vurguladı. Ayrıca, seçimlerde hile yapıldığına dair kanıtı olan herkesi bu bilgileri paylaşmaya davet etti.
Zurabişvili, ABD başta olmak üzere birçok Batılı ülkenin seçim sonuçlarını eleştirdiğini, bu seçimlere büyük bir operasyonla müdahale edildiğini öne sürdü. Gürcistan’ın Avrupa Birliği (AB) entegrasyonunun önemli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, bu yönde çalışmaya devam edeceğini ifade etti.
MUHALEFET PARTİLERİNİN TALEPLERİ
"Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik" seçim blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze, seçimleri gayrimeşru gördüklerini belirterek, yeni parlamentoya girmeyeceklerini duyurdu. Vaşadze, seçimlerin yeniden yapılması çağrısında bulunarak, bu talebin uluslararası seçim idaresi tarafından yürütülmesi gerektiğini söyledi. Diğer siyasetçiler de halkın oylarının korunması için sonuna kadar mücadele edeceklerini ifade etti.
SEÇİM SONUÇLARININ DAĞILIMI
26 Ekim'de yapılan seçimlerde iktidardaki Gürcü Hayali Partisi yüzde 53,93 oy alarak galip geldi. Diğer partilerin oy dağılımı ise şöyle oldu:
"Değişim İçin Koalisyon" yüzde 11,03, "Gürcistan'ı Kurtarmak İçin Birlik" yüzde 10,16, "Güçlü Gürcistan" yüzde 8,81, "Gakharia Gürcistan İçin" ise yüzde 7,77 oranında oy aldı.
YENİ PARLAMENTO TOPLANACAK
Kasım ayında Merkezi Seçim Komisyonu’nun "seçim özet protokolü"nü yayınlamasının ardından, anayasaya göre 10 gün içinde yeni parlamentonun toplanması bekleniyor. Sandıklardan çıkan sonuçlara göre, 150 koltuklu parlamentoda Gürcü Hayali Partisi'nin 89, muhalefetin ise 61 milletvekili olması öngörülüyor. Parlamentoda 76 koltuğu elde eden siyasi parti veya seçim bloku, tek başına hükümet kurma hakkına sahip olacak.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.