İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilk: Avusturya'da 'aşırı sağ' dönemi başladı

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilk: Avusturya'da 'aşırı sağ' dönemi başladı
Avusturya'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), pazar günü gerçekleşen seçimlerde büyük bir zafer kazandı. Parti, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana yüzde 29,21 oy oranıyla ilk kez ülke genelinde birinci parti oldu.

Avusturya'da gerçekleştirilen genel seçimlerde aşırı sağcı FPÖ, tarihindeki en büyük başarıyı elde etti. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa en fazla oyu alan parti olan FPÖ, bu sonuçla siyasi dengeleri değiştirdi.

gyqyxh8w4aa-dx5.jpeg

FPÖ HÜKÜMETİ KURMAYA HAZIRLANIYOR

1956'dan beri ilk kez bir genel seçimde birinci olan FPÖ'nün lideri Herbert Kickl, diğer partilerin koalisyon karşıtlığına dikkat çekerek "Vatandaşın mesajını anlamalılar" dedi. Kickl, hükümet kurmak için kararlı olduklarını da belirtti.

gyqy3-vxwaargsi.jpeg

KOALİSYON KRİZİ KAPIDA

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer liderliğindeki merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP), yüzde 26,48 oyla ikinci sırada kaldı. Ancak Nehammer, seçim öncesinde de belirttiği gibi aşırı sağla koalisyon kurmayacağını yineledi.

PROTESTOLAR VE GERİLİM ARTIYOR

Aşırı sağcıların zaferi, parlamentonun önünde toplanan göstericiler tarafından protesto edildi. Koalisyon seçenekleri belirsizliğini korurken, Cumhurbaşkanı Van der Bellen’in Kickl'e hükümeti kurma yetkisi verip vermeyeceği merakla bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.