İngiltere’de yeni Mpox türü panik yarattı: Avrupa’da yayılma riski artıyor
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Londra'da hastaneye kaldırılan mpox vakasını doğruladı. Hastanın yakın zamanda Afrika'ya seyahat etmiş olduğu belirtilirken, UKHSA Baş Tıbbi Danışmanı Susan Hopkins, “İngiltere’de genel nüfus için risk düşük, ancak temaslıları hızla izleyerek olası yayılmayı önlemeye çalışıyoruz,” dedi. Mpox, yakın kişisel temas yoluyla bulaşabiliyor. Semptomlar arasında döküntü, ateş, titreme ve şişmiş lenf düğümleri yer alıyor.
YENİ MPOX TÜRÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Orta ve Batı Afrika’da uzun süredir endemik olan mpox’un yeni türü olan clade 1b, ilk olarak geçtiğimiz yıl sonbaharda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DKC) ortaya çıktı. Ardından Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya’da vakalar kaydedildi.
İngiltere’deki son vaka ise, Ağustos ayında İsveç'te ve Ekim başında Almanya’da tespit edilen vakaların ardından Avrupa’da görülen üçüncü vaka oldu. Ayrıca eylül ayında Hindistan’da ve ağustos ayında Tayland’da da bu yeni türün vakaları doğrulandı.
AFRİKA DIŞINDA YAYILMA İHTİMALİ DÜŞÜK
Liverpool Tropikal Tıp Okulu’ndan moleküler viroloji profesörü Jonathan Ball, “Afrika dışında bildirilen vakalar az, ancak Clade 1b virüsünün insandan insana bulaşma kabiliyeti endişe verici” diyerek, sağlık sistemleri güçlü ülkelerde geniş çaplı salgınların beklenmediğini belirtti. Bu yıl, Afrika’da yaklaşık 46 bin mpox vakası kaydedilirken 1000’den fazla ölüm rapor edildi.
DSÖ’DEN ACİL DURUM İLANI VE AŞI SEFERBERLİĞİ
Ağustos ayında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), mpox salgınını uluslararası sağlık acil durumu ilan etti. Avrupa Birliği (AB) ile ABD, Afrika'daki en çok etkilenen ülkelere toplam 620 bin doz mpox aşısı bağışlama sözü verirken, Japonya ise 3 milyon doz aşı göndermeyi planlıyor.
Prof. Ball, “İngiltere’de görülen bu yeni vaka, küresel sağlık eşitsizliklerini gidermek için daha fazla çalışmamız gerektiğini gösteriyor,” diyerek dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.