İsrail, Lübnan'da ateşkes önerilerine kapıyı kapattı: Netanyahu'dan 'tüm gücüyle savaşma' talimatı

İsrail, Lübnan'da ateşkes önerilerine kapıyı kapattı: Netanyahu'dan 'tüm gücüyle savaşma' talimatı
İsrail’in, Batılı müttefiklerinin ortaklaşa hazırladığı ateşkes önerisini geri çevirmesi, Beyaz Saray ve Fransa’dan tepki çekti. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun askerlere "tüm gücüyle savaşma" talimatı verdiği belirtildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Lübnan'da 21 günlük bir ateşkes ilan edilmesi için çalışan Batılı müttefiklerin önerisini reddetti. ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Çarşamba günü New York'taki görüşmesinin ardından, ABD ve Fransa'nın da yer aldığı bir grup ülke ateşkes çağrısında bulunmuştu.

thumbs-b-c-25653167e9685599a60c48c67fbd8343.jpg

Netanyahu, bu öneriyi reddederek, "zafere kadar tüm gücüyle savaşmaya" devam etme emrini verdiğini vurguladı. Öneriyi reddetmesine rağmen, "İsrail, ABD'nin çabalarına müteşekkir, çünkü ABD'nin bölgede istikrar ve güvenliği sağlama yönündeki rolü vazgeçilmezdir" ifadelerini kullandı.

thumbs-b-c-5334230d3fb8c25990f1171dabbfb7b1.jpg

BEYAZ SARAY VE FRANSA'DAN HAYAL KIRIKLIĞI

Beyaz Saray, İsrail'in "büyük bir dikkat ve çaba" ile hazırladıkları öneriyi reddetmesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, "Eğer özellikle de İsraillilerle görüşmelerimizin ateşkes çabasını desteklediğine inanmasaydık, bu açıklamayı yapmaz, bu konuda çaba sarf etmezdik" diye konuştu.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Netanyahu’nun ateşkesi reddetmesini "bir hata" olarak nitelendirerek, gerilimin tırmanması durumunda sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini ifade etti. Macron, önerinin Netanyahu ile birlikte hazırlandığını da vurguladı.

LÜBNAN’DAKİ DURUM ‘HOŞGÖRÜLEMEZ’

Ortak ateşkes önerisinde, Lübnan'daki durumun "hoşgörülemez" bir hale geldiği ve bu durumun "ne İsrail ne de Lübnan halklarının çıkarına olduğu" belirtildi. Netanyahu, Cuma günü BM Genel Kurulu kürsüsünden uluslararası topluma hitap edecek ve sabah oturumunda konuşacak üçüncü lider olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.