Le Pen'den Macron'a referandum çağrısı: Siyasi çıkmazın çözümü için tek çare

Le Pen'den Macron'a referandum çağrısı: Siyasi çıkmazın çözümü için tek çare
Fransa'da, erken seçimlerin ardından siyasi belirsizlik devam ederken, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi Meclis Grup Başkanvekili Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a önemli bir öneride bulundu. Le Pen, ülkedeki siyasi çıkmazı aşmak için referanduma gidilmesi çağrısında bulundu.

Fransa'daki siyasi krizin derinleşmesi üzerine, Cumhurbaşkanı Macron’un yeni hükümeti kurma sürecinde karşılaştığı zorluklar devam ediyor. Ulusal Birlik Partisi’nin önde gelen isimlerinden Marine Le Pen, Macron'a referandum önerisinde bulundu.

Henin-Beaumont'da, aşırı sağın güçlü olduğu bölgede basın mensuplarıyla bir araya gelen Le Pen, Macron'un mevcut durumdan çıkış yolu olarak referandum yapılmasını işaret etti. Le Pen, “Fransızların doğrudan karar verme yetkisini destekleyecek her yaklaşımı koşulsuz kabul edeceğiz” diyerek, halkın bu konuda söz sahibi olması gerektiğini vurguladı.

YENİ HÜKÜMETİN ÇIKMAZI VE LE PEN'İN İDDİALARI

Macron’un cumhuriyetçi gelenekten merkez sağcı Michel Barnier’i başbakan olarak ataması ve Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) desteğini çekmesi, yeni hükümetin geleceğini belirsiz hale getirdi. Aşırı sağcılar, hükümetin göç ve güvenlik gibi kritik konularda fikir birliğine varmasını şart koşuyor.

Le Pen, Macron’un “kaosa” sürüklediği Fransa için referandumun demokrasiyi canlı tutacak bir araç olabileceğini belirtti. Ayrıca, “Halka doğrudan karar verme yetkisi vermeye yönelik her yaklaşımı koşulsuz destekleyeceğiz” şeklinde konuştu.

BARNİER HÜKÜMETİNE DESTEK YOK

Le Pen, Barnier’nin kuracağı yeni hükümete dahil olmayacaklarını ve hükümetin performansını değerlendirdikten sonra gerekli gördüklerinde gensoru verebileceklerini açıkladı. Ayrıca, Fransa'nın siyasi belirsizlikten kurtulması için en kısa sürede yeni seçimlerin yapılması gerektiğini savundu.

FRANSA’NIN EN PARÇALI MECLİS TABLOSU

30 Haziran’da yapılan ilk tur oylamada aşırı sağın oy oranının yüzde 33’ü geçmesi ve Macron cephesi ile solcu ittifakların üstü kapalı iş birliği yapması, Fransa’nın en parçalı meclis tablosunu ortaya çıkardı. Macron, solcu ittifakın ortak adayı Lucie Castets'i atamayı reddederek merkez sağdan Michel Barnier’i başbakan olarak atadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.