NYT: İsrail çağrı cihazları için paravan şirketler kurdu

NYT: İsrail çağrı cihazları için paravan şirketler kurdu
Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının arkasında İsrail'in olduğu iddia edildi. New York Times'ın raporuna göre, İsrail bu saldırılar için paravan şirketler kurdu.

New York Times (NYT) gazetesi, Lübnan'da yaşanan çağrı cihazı patlamalarının arkasında İsrail'in olduğunu yazdı. Gazeteye göre, İsrail bu patlamalar için paravan şirketler kurarak Hizbullah'a yönelik operasyonlar gerçekleştirdi. Eski ve görevdeki 12 savunma ve istihbarat çalışanı, NYT'ye verdikleri demeçlerde, İsrail'in Lübnan'da kullanılan çağrı cihazları aracılığıyla Hizbullah'ı hedef aldığını belirtti.

BAC CONSULTİNG İDDİALARI

Adlarının açıklanmasını istemeyen üç istihbarat çalışanı, Lübnan'da patlatılan çağrı cihazlarını sattığı öne sürülen BAC Consulting KFT (BAC Danışmanlık Ltd) adlı firmanın İsrail tarafından kurulan bir paravan şirket olduğunu ifade etti. Çalışanlar ayrıca, bu şirketlerin İsrail istihbarat görevlilerinin kimliklerini gizlemek için kurulduğunu dile getirdi. Ancak başka paravan şirketler olduğu iddia edilmesine rağmen, bu şirketler hakkında detaylar paylaşılmadı.

HİZBULLAH HEDEF ALINDI

BAC'nin ilk başta sıradan müşterilere çağrı cihazı ürettiğini belirten çalışanlar, asıl hedefin Hizbullah olduğunu vurguladı. Hizbullah için özel olarak üretilen bu çağrı cihazlarının, patlayıcı madde PETN içeren pillerle donatıldığını söylediler. Bu cihazların, 2022 yazından itibaren Hizbullah'a az sayıda gönderilmeye başlandığı, ancak Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın "Cephede telefon kullanılmasın" uyarısının ardından üretim ve sevkiyatın hızlandığı aktarıldı.

PATLAMALAR NASIL TETİKLENDİ?

Çalışanlara göre, Hizbullah mensuplarının şüphelenmemesi için bu cihazlara Hizbullah'ın üst düzey liderlerinden gelmiş gibi görünen Arapça mesajlar gönderildi ve patlamaları bu mesajlar tetikledi. Nasrallah, 13 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Hizbullah'ın artan kayıplarını kullanılan telefonlara ve internete bağlamıştı. Hizbullah mensuplarına ve Lübnan'ın güneyindeki köylerde yaşayanlara cep telefonu kullanmamaları yönünde çağrıda bulunmuştu.

LÜBNAN'DAKİ PATLAMALAR

Lübnan'da 17 Eylül'de Hizbullah mensuplarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı. Patlamalarda 12 kişi hayatını kaybetti, aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişi yaralandı. 18 Eylül'de ise telsizlerin patlatılması sonucu 25 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer, bu saldırılardan İsrail'i sorumlu tuttu ancak İsrail'den henüz bir açıklama yapılmadı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.