Referandum talebi gerekli imza sayısına ulaştı: İtalya'da vatandaşlık prosedürleri değişiyor

Referandum talebi gerekli imza sayısına ulaştı: İtalya'da vatandaşlık prosedürleri değişiyor
İtalya'da yaşayan ya da ülkeye yerleşmeyi planlayan Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayan bireyler için vatandaşlık almak daha da kolaylaşabilir. Yasa değişiklikleri kabul edilirse, yaklaşık 2,5 milyon kişi İtalyan vatandaşlığına hak kazanacak.

Günümüzde AB vatandaşı olmanın prosedürleri oldukça karmaşık bir hale geldi. Özellikle düzensiz göç gibi nedenler, vatandaşlık alım sürecini ve kabul şartlarını etkiliyor. Şu an için, AB vatandaşı olmayanların İtalya'da vatandaşlık kazanabilmeleri için en az 10 yıl ikamet etmeleri gerekiyor.

5 YILA DÜŞÜRÜLMESİ TALEP EDİLİYOR

İtalyan muhalefet partisi, vatandaş olmayanların ikamet yoluyla vatandaşlık edinmelerini kolaylaştırmak amacıyla yasada değişiklik yapılmasını talep ediyor. Süreyi beş yıla indirmek için uzun süredir mücadele eden parti, salı günü ulusal bir referandum için yeterli imzayı topladıklarını duyurdu.

2.5 MİLYON YABANCI ETKİLENECEK

Muhalefet milletvekili Riccardo Magi, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Başardık! Birkaç gün içinde 500.000 vatandaş #VatandaşlıkReferandumu için imza verdi,” dedi. Bu, gerekli ikamet süresinin 10 yıldan beşe indirilmesi için artık ulusal bir referandum talep edilebileceği anlamına geliyor.

AB vatandaşı olmayanların İtalyan vatandaşlığına hak kazanabilmeleri için ikamet sürelerinin yarıya indirilmesinin, ülkeyi; Almanya, Fransa, Portekiz, Hollanda ve İngiltere gibi diğer Avrupa ülkeleri ile aynı seviyeye getireceği öngörülüyor.

‘DAHA’ ADİL BİR YASA TALEBİ

1999 yılından bu yana söz konusu yasaya itirazlar yapılmış ancak hiçbiri başarılı olamamıştı. Magi, kampanyacıların ve dilekçeyi imzalayanların “basit, neredeyse sıradan bir şey” için mücadele ettiklerini ifade etti. Magi, “Yaşamak, okumak, sevmek ve büyümek için İtalya'yı seçenler, geleceklerini ülkemizde hayal edenler İtalyan'dır.” dedi. Ayrıca, bu durumun İtalyan olmayan ebeveynlerin reşit olmayan çocuklarına otomatik vatandaşlık verilmesi konusunda da önemli olduğunu belirtti.

REFERANDUM SÜRECİ

Referandum talebinin geçerli olabilmesi için İtalya'nın en yüksek iki mahkemesi tarafından onaylanması ve sonuçların yüzde 50 katılımla kabul edilmesi gerekiyor.

MELONİ’NİN DURUŞU

Öte yandan, Başbakan Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri partisi, mevcut kuralların gevşetilmesinden yana bulunmuyor. Sağcı partinin göç karşıtı sert tutumuyla dikkat çeken Meloni, 10 yıllık ikamet süresini "vatandaşlık için makul bir süre" olarak nitelendirerek, yasada değişiklik yapılmasına gerek olmadığını vurguladı.

YABANCILARIN VATANDAŞLIK SÜRECİ

Gerekli ikamet süresi dolduktan sonra ya da bir İtalyan vatandaşıyla evlendikten iki yıl sonra, AB vatandaşı olmayanlar İtalya İçişleri Bakanlığı aracılığıyla vatandaşlık başvurusu yapabilir. Başvuru sahiplerinin süreç için çeviriler de dahil olmak üzere bir dizi belgeye ihtiyaçları bulunuyor. Bu belgeler arasında doğum belgesinin tercüme edilmiş ve onaylanmış orijinal kopyası, halihazırda vatandaşlıklarının bulunduğu ülkelerden sabıka kayıtları, İtalya'da ikamet ettiklerine dair kanıt ve B1 dil yeterlilik belgesi yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.