Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: BRICS'in genişlemesine şimdilik sıcak bakmıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: BRICS'in genişlemesine şimdilik sıcak bakmıyoruz
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin tam üyelik başvurusunda bulunduğu BRICS'te yer alan ülkelerin "genişleme kararı almayı uygun bulmadığını" açıkladı.

Lavrov, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na katılmak üzere gittiği New York'ta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ve Çin'in başını çektiği, 10 üyesi bulunan BRICS'e yeni bir ülkenin dahil olması hakkında konuşan Lavrov, "şu aşamada" genişlemeye sıcak bakılmadığını söyledi.

Independent Türkçe'nin Rus haber ajansı Tass'tan aktardığına göre Lavrov, "Şu aşamada tüm üye ülkeler yeni bir genişleme kararı almamayı uygun buluyor" dedi.

Lavrov'un açıklaması, BRICS'e tam üyelik için başvuran Türkiye'nin talebinin reddedilme ihtimalini akla getirdi.

'YENİ ÜYELER İÇİN BİR UYUM SÜRECİ VAR'

Konuşmasının devamında, "5 üyeydik, şimdi 10 olduk" diyerek örgütün bu yıl başındaki genişlemesine dikkat çeken Lavrov, bunun yeni katılanlar için bir "uyum ve alışma süreci" gerektirdiğini ifade etti.

BRICS'in mevcut üyeleri; Rusya, Çin, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika Cumhuriyeti ve 2024 yılı başında oluşuma dahil olan Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri.

KARAR LİDERLERİN

20'den fazla ülkenin örgüte katılmak istediğini söyleyen Lavrov, kararın üye ülkelerin liderlerine ait olduğunu vurguladı.

BRICS'in "ortak anlayışa" sahip üyelerden oluşan yapısının altını çizen Lavrov, eylül ayının ilk haftasında yaptığı konuşmada, BRICS üyeliği için özellikle Ukrayna konusunda Avrupa'nın sahip olduğundan farklı bir tutumun gerekli olduğunu belirtmişti.

NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı Türkiye, Rusya ile yakın ilişkilere sahip olsa Rusya-Ukrayna savaşında arabulucu konumunda yer almaya çalışıyor.

Rusya'nın Kazan şehrinde 22-24 Ekim tarihlerinde düzenlenecek BRICS zirvesinde üyeliğe alternatif yeni bir "ortaklık" statüsünün açıklanması bekleniyor. Kazan'daki zirveye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katılması öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.