Sudan: Savaşlar, uluslararası çifte standartlardan kaynaklanıyor

Sudan: Savaşlar, uluslararası çifte standartlardan kaynaklanıyor
Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, çatışmaların uluslararası çifte standartlar ve siyasi baskılardan kaynaklandığını belirtti. HDK'nın "terörist grup" olarak sınıflandırılması çağrısında bulundu.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Sudan'daki savaşın ve dünyadaki birçok krizinin uluslararası sistemdeki çifte standartlar, siyasi baskılar ve ekonomik şantajlardan kaynaklandığını ifade etti.

HDK'NIN TERÖRİST SINIFLANDIRILMASI

Burhan, Sudan ordusuyla 17 aydan fazla süredir çatışan Hızlı Destek Kuvvetleri'nin (HDK) "Sudan halkına karşı işlediği suçlar" nedeniyle terörist grup olarak sınıflandırılmasını talep etti. "Yerel ve bölgesel güçlerin siyasi ve lojistik desteğiyle devlete isyan eden bir grubun başlattığı savaş sonucunda ülkemizin maruz kaldığı zorlukların ve komploların boyutunun farkındasınız." dedi.

HDK'NIN ULUSLARARASI HUKUKA MEYDAN OKUMASI

Burhan, HDK'nın uluslararası hukuka meydan okuduğunu ve siyasi ile ekonomik kazanımlar elde etmek için destek bulduğunu belirtti. Bu durumun, HDK'nın uluslararası kanunlara karşı gelmesine yol açtığını vurguladı.

"HALKIN İRADESİ GALİP GELECEKTİR"

Sudan halkının iradesinin, mevcut krizlerden daha güçlü olduğunu söyleyen Burhan, BM'nin gelişmekte olan ülkeleri koruma sorumluluğunu üstlenmesi gerektiğini belirtti. "Halkın iradesi galip gelecektir" dedi.

SAVAŞIN SONA ERDİRİLMESİ ÇABALARI

Burhan, savaşı sona erdirme haritasının net olduğunu, bunun askeri operasyonların bitirilmesi ve HDK'nın silahsızlandırılmasını içerdiğini açıkladı. Ayrıca, demokratik bir siyasi geçiş sürecinin yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNE KATILIM KOŞULLARI

HDK'ye silah desteği sağlayan ülke veya kuruluşların barış görüşmelerinin bir parçası olamayacağını belirten Burhan, Sudan Silahlı Kuvvetlerinin iktidarı sivil hükümete teslim etme taahhüdünü yineledi.

"BM BARIŞI VE GÜVENLİĞİ SAĞLAMADA YETERSİZ"

Burhan, uluslararası barış ve güvenliği sağlama görevinde BM'nin yetersiz kaldığını ifade etti. Ayrıca, Filistin halkının kendi bağımsız devletini kurma hakkına sahip olduğunu ve Gazze'ye yönelik saldırıların sona ermesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.