Von der Leyen'den sığınmacı mesajı: 'Geri gönderme merkezleri' destekleniyor
Brüksel'de göç konusunun ana gündem olduğu zirve öncesi, von der Leyen'in AB liderlerine gönderdiği mektupta bu tartışmalı projeye yer verildi. Mektupta, sığınma başvurularının sayısını azaltma ve düzensiz göçle mücadeleye yönelik bir dizi öneri sunuldu. Özellikle AB'nin göç politikalarının, "kalma hakkı olmayanların etkin şekilde geri gönderilmesi" ile sürdürülebileceği vurgulandı.
Von der Leyen, İtalya'nın Arnavutluk ile yaptığı "açık sularda kurtarılan göçmenlerin transferi" protokolünü örnek göstererek, AB sınırları dışındaki merkezlerin geliştirilmesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğini ifade etti. Bu anlaşmanın sonuçlarının, AB göç politikasına yön verebileceğini belirtti. Özellikle, "İtalya-Arnavutluk protokolü faaliyete geçtiğinde, pratikte bu deneyimden ders çıkaracağız" sözleri dikkat çekti.
AB DÜZEYİNDE GÜVENLİ ÜLKELER BELİRLENECEK
Sığınmacıların sınır dışı edilme oranının yüzde 20-30 arasında kalmasına dikkat çeken von der Leyen, bu oranı artırmak için AB düzeyinde "güvenli üçüncü ülkeler" belirlenmesi gerektiğini savundu. Göçmenlerin geri kabul edilmesi konusunda işbirliği yapmayan ülkelerin vize ve ticaret politikalarıyla baskı altına alınması fikrini de destekledi.
STK’LAR TEPKİLİ
Öte yandan, insani yardım örgütleri ve sivil toplum kuruluşları (STK'lar), bu tür merkezlerin insan hakları ve yargı denetimi açısından sorunlar doğurabileceği yönünde uyarılar yapıyor. Von der Leyen ise, AB'nin her türlü projesinin "AB ilke ve değerlerine, uluslararası hukuka ve temel hakların korunmasına" uygun olacağını belirterek eleştirilere yanıt verdi.
GÖÇ TARTIŞMALARI YENİ BİE BOYUT KAZANIYOR
Von der Leyen'in mektubu, göç politikalarına yönelik AB içinde giderek artan baskının altını çiziyor. Özellikle Polonya'nın "bölgesel düzeyde sığınma hakkının askıya alınması" önerisine yönelik ret, AB içinde farklı yaklaşımlar olduğunu gösteriyor.
Kaynak:euronews
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.