Bireysel kart takip oranı ikiye katlandı: Kredi kartı borçlarında artış sürüyor
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, bireysel kredi kartlarında takipteki alacak oranı hızla artarak yüzde 2,81’e ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yüzde 1,33 olan oran, bir yılda yaklaşık ikiye katlandı. Sıkı para politikaları, yüksek enflasyon ve nakit kullanımının azalmasıyla birlikte kredi kartı harcamalarındaki artış, takip oranlarına da yansıdı.
TAKİP ORANI YÜKSELİRKEN HARÇLIK İVME KAZANDI
Bireysel kredi kartı borçlarının takibe düşme oranı yüzde 111,3 artarken, bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 64,2 artış gösterdi. Bu durum, kart borçlarının daha hızlı bir şekilde birikmesine yol açtı. BDDK’nın 8 Kasım haftası verilerine göre bireysel kredi kartı harcamaları 1 trilyon 667 milyar 365 milyon TL’ye ulaştı. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde 1 trilyon 15 milyar 687 milyon TL olarak kaydedilmişti.
FAİZ VE ÖDEME DÜZENLEMELERİ BORÇLARA ENGEL OLMADI
Merkez Bankası, dönemsel politika faizi artışlarını kredi kartı faizlerine geç yansıtmış, bu nedenle kredi kartı harcamaları hız kazanmıştı. Eylül ayında ise BDDK, 50 bin TL üzeri kart borçları için asgari ödeme oranını yükselterek, kredi kartı borç yapılandırma süresini 60 aya çıkardı. Ancak, bu adımlara rağmen takipteki alacak oranında yükselişin devam ettiği gözlemlendi. Bireysel kredi kartlarında takipteki alacak miktarı, 8 Kasım haftasında %246,8’lik artışla 46 milyar 855,3 milyon TL’ye çıktı.
KKM PAYI DÜŞÜŞE GEÇTİ
Kur korumalı mevduatta da düşüş yaşanmaya devam ediyor. BDDK verilerine göre, 8 Kasım haftasında KKM, 48 milyar 987 milyon TL azalarak 1 trilyon 289 milyar 581 milyon TL’ye geriledi. Böylece KKM’nin toplam mevduat içindeki payı %7,2’ye inerken, standart TL mevduatın oranı %56,2’ye çıktı.
DÖVİZ MEVDUATLARI VE REZERVLERDE HAREKETLENME
Merkez Bankası verilerine göre, 8 Kasım haftasında yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 352 milyon dolar artarken, gerçek kişilerin döviz mevduatında 329 milyon dolarlık azalma görüldü. Buna karşılık tüzel kişilerin döviz mevduatı 681 milyon dolar arttı. Aynı dönemde, net uluslararası rezervler 425.5 milyon dolar azalarak 60 milyar 734.2 milyon dolara geriledi.
YABANCILARIN HİSSE SATIŞLARI SÜRÜYOR
Merkez Bankası’nın haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yabancı yatırımcılar 8 Kasım haftasında 163.8 milyon dolarlık hisse senedi satışı yaptı. Mart sonundan bu yana yabancı yatırımcıların net hisse satışı 3 milyar 17 milyon dolara ulaştı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.