TL mevduatlar zirvede: Döviz endeksli hesaplar geriliyor
Merkez Bankası, enflasyonla mücadele kapsamında reel değerli TL politikalarını devreye sokarak, dövize endeksli mevduattan TL’ye geçiş sürecini hızlandırdı. 15 Kasım itibarıyla yayımlanan verilere göre, standart TL mevduat hacmi 10,5 trilyon TL’ye yükselerek tarihi bir rekor kırarken, toplam mevduat 18,3 trilyon TL olarak kaydedildi.
DÖVİZDEN TL’YE BÜYÜK DÖNÜŞ
Haziran 2022’de yüzde 72,8 ile zirve yapan dövize duyarlı mevduatın payı, aradan geçen 29 ayda yüzde 42,55’e geriledi. Aynı dönemde, döviz ve kur korumalı mevduat oranı yüzde 70’in altına inerken, TL mevduatın payı istikrarlı bir şekilde artış gösterdi.
PARA POLİTİKASINDA YENİ DÖNEM
2023 yılının Haziran ayında ekonomi yönetiminde yapılan değişiklikle geleneksel para politikalarına dönüş başladı. Enflasyonla mücadelede “reel değerli TL” yaklaşımı benimsenirken, kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi devreye alındı. Bu kapsamda, dövize endeksli mevduat oranı yüzde 60’ın altına düştü.
ZORUNLU KARŞILIKLARDA DEĞİŞİKLİK
Merkez Bankası’nın Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısında aldığı makroihtiyati tedbir kararları, TL ve yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi:
TL Mevduat: Vadesiz ve 3 aya kadar vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye çıkarıldı.
Yabancı Para Mevduat: Yabancı para mevduatlarda zorunlu karşılık oranı yüzde 5’ten yüzde 4’e indirildi.
Kur Korumalı Mevduat: TL’ye geçiş hedefi yüzde 75’ten yüzde 70’e düşürüldü.
BANKACILIK SİSTEMİNE YANSIMALAR
Uzmanlar, TL mevduat oranının artırılmasının 138 milyar TL’lik bir likidite çekişi yaratacağını, yabancı para zorunlu karşılık oranındaki düşüşün ise 60 milyar TL ek likidite sağlayacağını belirtti. Net etki olarak, Merkez Bankası’nda 78 milyar TL daha fazla TL likiditesi tutulması öngörülüyor.
Ayrıca, kur korumalı mevduat stokundaki düşüşün, bankaların üzerindeki yükü hafiflettiği ifade ediliyor. Bu kararların kredi faizlerinde küçük çaplı bir artış yaratabileceği ancak genel piyasa dengelerini fazla etkilemeyeceği tahmin ediliyor.
TL’YE GEÇİŞ HIZLANIYOR
BDDK verilerine göre, 15 Kasım itibarıyla kur korumalı mevduatın toplam mevduat içindeki payı yüzde 6,82’ye geriledi. Dövize duyarlı mevduatın payı ise yüzde 35,72’ye düştü. Haziran 2022’de yüzde 72,81 olan bu oranların düşüşü, TL’ye olan güvenin yeniden tesis edildiğini gösteriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.