11 ili vuran depremin enerjisi başka bölgelerde etkisini sürdürüyor: Prof. Dr. Osman Bektaş'tan kritik uyarı!
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili yıkan 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki depremler, sadece o günle sınırlı kalmadı. Prof. Dr. Osman Bektaş’ın açıklamalarına göre, bu depremlerden yayılan enerji, Malatya ve Adana Ovası faylarını etkilemeye devam ediyor. Bektaş, “Depremin stres transferi sıcak akışkan bölgeye ulaştı.” diyerek milyonlarca kişiyi korkutan açıklamalar yaptı.
MALATYA VE ADANA İÇİN YENİ DEPREM RİSKİ
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası en yoğun artçı kümelenmelerin Malatya ve Adana çevresinde gerçekleştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Bektaş, bu iki bölgenin gelecekte büyük deprem riski altında olduğunu belirtti. Bektaş, “Malatya’da olanların Adana’da da yaşanabileceğini bilimsel veriler destekliyor,” diyerek Adana’nın yüksek risk taşıdığına vurgu yaptı. Ancak, belirli bir fayın ne zaman kırılacağını tahmin etmenin güç olduğunu ekledi.
ARTÇI DEPREMLER GELECEKTEKİ TEHLİKEYE İŞARET EDİYOR
Prof. Dr. Bektaş, artçı depremlerin kümelendiği yerlerin, gelecekte büyük bir deprem oluşturabilecek alanlara işaret ettiğini belirterek, "Artçılar bize ipucu veriyor. Artçıların kümelendiği yerler gelecekte büyük deprem oluşturabilecek yerlerdir.” dedi. Kahramanmaraş’tan yayılan enerji dalgasının 200 kilometrelik bir alan içinde etki gösterdiğine dikkat çeken uzman, bu çap içinde yer alan diğer illerin de risk altında olabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Bektaş, depremin Adana, Malatya ve İskenderun bölgelerini özellikle etkileyebileceğini belirtti ve depreme karşı hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi. Her ne kadar kesin bir deprem tahmini yapılamasa da yüzde 60 doğruluk payıyla riskli bölgelerin tespit edilebildiğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.