ABD savcılığından Timur Cihantimur kararı: Türkiye'ye iadesinin onayı istendi

ABD savcılığından Timur Cihantimur kararı: Türkiye'ye iadesinin onayı istendi
ABD savcılığı, İstanbul'da kullandığı araçla bir kişinin ölümüne neden olduktan sonra ABD'ye kaçan Timur Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesini talep etti. Cihantimur, olayın ardından annesi Eylem Tok ile birlikte ABD'de yakalanarak tutuklandı. Savcılık, Türkiye’ye iade kararının onay için ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını istedi.

İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bir ATV motorunu emniyet şeridinde kontrol eden gruba çarpan ve 1 kişinin ölümüne yol açan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, kazadan 106 gün sonra ABD’de yakalanmıştı. ABD'de tutuklu yargılanan Cihantimur ve annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi konusu, mahkeme gündemine de oturdu.

SAVCILIKTAN İADE TALEBİ

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu’nun haberine göre, Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua Levy, mahkemeye sunduğu dilekçede, Cihantimur’un Türkiye’ye iade edilmesiyle ilgili kararın duruşma öncesinde alınmasını talep etti.

Levy, mahkemeden Cihantimur’un taksirle adam öldürme ve yaralanmaya neden olma suçlarından iki ülke arasındaki anlaşmaya göre Türkiye'ye iade edilebilir olduğunu onaylamasını ve bu kararın ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunulmasını istedi.

İTİRAZ VE YASAL GEREKLİLİKLER

Savcılık, Cihantimur’un avukatlarının davanın düşürülmesi talebine de itiraz etti. Savcılık, Cihantimur için son bir iade duruşmasının yapılmasını ve Türkiye’nin sunduğu delillerin anlaşmaya uygunluğunun ile ABD hukukunda tanımlanan tasdik için gerekli yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğinin belirlenmesini gerektiğini belirtti.

AVUKATLARI TAHLİYE TALEBİNDE BULUNDU

Cihantimur’un avukatları, yeniden tahliye talebinde bulunarak, mahkemeye sunulan psikiyatri raporunun gizliliğini koruma talep etti. Avukatlar, Cihantimur’un annesinin ABD’ye gitme kararına uyduğunu savundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.