Bakan Bolat’tan Schengen hamlesi: Fast track vize yöntemi

Bakan Bolat’tan Schengen hamlesi: Fast track vize yöntemi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Schengen vizesi nedeni ile yaşanan ticari ve turistik aksamaların giderilmesi için harekete geçtiklerini belirtti. Bolat, "Ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar istedik" dedi.

Türkiye’de vize başvurularının reddedilmesi tartışma konusu olmaya devam ediyor. Konuya ilişkin son açıklama ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan geldi. Bolat katıldığı canlı yayında Schengen vizesinin Türk vatandaşlarına verilmemesi,  ve ret oranlarının artmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Özellikle lojistik hizmette bulunan kişilerin vize sorunu nedeniyle AB'ye geçemediğini hatırlatan Bolat, "Fast track vize' için harekete geçtik. Ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar istedik" dedi.

"VİZE KONUSUNDA İKİLİ BAZDA ÜYE ÜLKELERİ SIKIŞTIRIYORUZ"

"Vize konusunda ikili bazda üye ülkeleri sıkıştırıyoruz, yeni mekanizmalar geliştirmelerini istedik. Vizede Türkiye’den başvurularda ret oranının yüzde 16 olduğu söylendi, en yüksek ret Almanya’da. Avrupa'nın vize uyguladığı firmalar aslında kendi firmaları, bunu dile getiriyoruz. Hizmetler sektörü ihracatına çok önem veriyoruz, burada 52,5 milyar dolarlık fazlamız var. 2028'e kadar Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaretimizi yüzde 40 artırma hedefimiz var.

Pandemiyle birlikte bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yüksek enflasyonist süreç başladı. Gıda fiyatlarına yönelik yoğun denetimlerimiz ve düzenlemelerimiz var. Fahiş fiyata ceza uygulamasında üst sınır 101 milyon liraya çıkarıldı. Rekabet Kurulu'nun ilk 6 ayda uyguladığı ceza 41,1 milyar liraya ulaştı. Yaptığımız düzenlemelerle stoklanan 600 bin araç ortaya çıktı. Son bir yılda temel gıdalarda çok yüksek artış yok. Bazı ürünlerin hasadıyla bir önceki hasadı arasındaki zamanda geçici fiyat yükselişleri oluyor.”

"FAST TRACK VİZE" UYGULAMASI

Ticari ve turistik faaliyetlerdeki aksamaların önüne geçmek amacıyla adımlar attıklarını söyleyen Bolat, "Fast track vize uygulaması için de yeni mekanizmalar üretilmesi talebinde bulunduk" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.