Çalışmalara başlanmıştı: TDK o dört kelimenin anlamını sözlükten kaldırdı

Çalışmalara başlanmıştı: TDK o dört kelimenin anlamını sözlükten kaldırdı
Türk Dil Kurumu (TDK), cinsiyetçi ifadeler içerdiği gerekçesiyle tepkilere neden olan bazı kelimelerin anlamlarını sözlükten kaldırdı.

Türk Dil Kurumu (TDK), dilin toplumsal cinsiyet eşitliği çerçevesinde Güncel Türkçe Sözlük'te güncellemeler yaptı. Bu kapsamda, ‘müsait’, ‘kirli’, ‘esnaf’ ve ‘serbest’ kelimelerinin tartışmalı anlamlar içerdiği gerekçe gösterilerek kaldırıldı.

O ANLAMLAR SÖZLÜKTEN ÇIKARILDI

Örneğin, "müsait" kelimesinin sözlükte "flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen kadın" anlamıyla yer alması büyük tepki çekmişti. Benzer şekilde, "kirli" kelimesi de kadınların regl dönemine atıfta bulunarak ayrımcı bir dil yarattığı için eleştiriliyordu.

Öte yandan, "serbest" kelimesinin "ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)" ve "esnaf" kelimesinin "kötü yola sapmış olan kadın" anlamları da cinsiyetçi imalar içerdiği gerekçesiyle tepkilere neden olmuştu.

TDK, eleştirileri dikkate alarak sözlükte kapsamlı bir revizyon gerçekleştirdi. Bu adım, dilin toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen bir yapıya kavuşması yönünde önemli bir ilerleme olarak değerlendirildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.