Ehliyet sahipleri dikkat! Son 7 ay

Ehliyet sahipleri dikkat! Son 7 ay
Ehliyet sahipleri dikkat! Yıl sonuna kadar vaktiniz var! O tarihe kadar değiştirmeniz gerek...

Eski tip sürücü belgelerinin geçerliliği 31 Aralık 2024 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar eski belgelerini yenilemeyen sürücüler, araç kullanmaya devam edemeyecekler. Ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin yalnızca 7 ayı kaldı. İşte sürücü belgelerini yenilemek isteyenlerin yapması gerekenler ve dikkat edilmesi gereken noktalar...

RANDEVU ALMA VE BAŞVURU SÜRECİ

Ehliyetlerini yenilemek isteyen sürücüler, Alo 199, e-Devlet veya randevu.nvi.gov.tr adresinden randevu alarak başvurularını yapabilirler. Başvuruların son aylara bırakılmaması gerektiği konusunda yetkililer, yoğunluktan kaynaklanan mağduriyetleri önlemek amacıyla sürücüleri erken başvuru yapmaları konusunda uyarıyor.

ESKİ VE YENİ SÜRÜCÜ BELGESİ ARASINDAKİ FARKLAR

Yeni tip sürücü belgeleri, uluslararası geçerliliğe sahip olup güvenlik unsurları uluslararası standartlara uygundur. Ayrıca yeni belgeler, süreli olup sürücü sınıf sayısı 17 olarak belirlenmiştir. Yeni tip sürücü belgelerinde sağlık raporu, sürücü sınıfına göre 5 yıl veya 10 yıl geçerlidir ve süre bitiminde yenilenmesi gerekmektedir.

SÜRÜCÜ BELGESİ YENİLEMEK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ 

  • Kimlik belgesi
  • Kayıp/çalıntı değilse mevcut sürücü belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Adli Sicil Belgesi (Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

UYGULANAN CEZALAR

Geçerlilik süresi dolmuş ehliyetle araç kullanmak 2.610 TL ceza ile sonuçlanır. Ayrıca ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL, ehliyeti iptal edilen birinin araç kullanması 12.978 TL, ehliyetine el konulan birinin araç kullanması 12.978 TL ve ehliyet sınıfı dışında araç kullanmanın cezası 6.440 TL olarak belirlenmiştir. Yönetmelikle belirlenen süre ve sınırlara uymadan farklı ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmak ise 2.610 TL ceza ile cezalandırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.