Kaymakamlık atamalarında 'aile kontenjanı': Adaylara iktidar partisi kıyağı!

Kaymakamlık atamalarında 'aile kontenjanı': Adaylara iktidar partisi kıyağı!
Türkiye'de genel seçimlerden önce 'mutlaka kaldıracağız' denilen mülakat kaldırılmadığı gibi bir atama adaletsizliği daha ortaya çıktı. 2022 yılında yapılan yazılı kaymakamlık sınavında baraj puanını burun farkıyla geçebilen adaylara sözlü mülakat aşamasında tavan puanlar eklenmesi soru işaretleri oluştururken bir 'liyakat ayıbı' daha günyüzüne çıktı. Söz konusu yılda ataması yapılanların çoğunun AK Partili yakınının olması bu kadarına da 'pes' dedirtti. Detaylar haberimizde...

Ülkemizde genel seçimlerden hemen önce 'kaldıracağız' denilerek sözü verilen mülakat için kaldırılması şöyledursun tartışmalı bir tabloya daha imza atıldı. 2022 yılında ataması yapılan 200 kaymakamdan pek çoğunun iktidar partisine yakın olduğu ortaya çıktı.

YAZILISI 71 OLAN ADAYA MÜLAKATTA TAVAN PUAN

Söz konusu yılda yazılı sınavdan 71.3 puan alan adaya bir sonraki aşama olan sözlü mülakatta tam 91 puan verildi. Ancak bir tablo daha dikkatleri çekti.

KARAR'dan Merve Şişman'ın haberine göre, yazılı sınavdaki baraj puanını kıl payı aşan adayların 'aile bağları'nın iktidar partisine yakın olduğu ortaya çıktı.

BABASI AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI

Bu düşündürücü tabloya ilk örnek Yozgat'tan geldi. Yazılı sınavdan 71.57 puan alıp mülakatta tam 91 alarak Boğazlıyan ilçesine atanan Ali Serttaş'ın babasının AK Parti'de belediye başkanlığı yaptığı ortaya çıktı.

ADAYLARIN YAKINLARI ÜST DÜZEY BÜROKRAT

'Liyakat ayıbı'ndaki örnekler bununla da sınırlı değil. Bir adaletsiz atama da Bursa'dan geldi. Kentin Harmancık ilçesine kaymakam olarak atanan Sevde Nur Mantı'nın babası Ali Mantı'nın da Mülkiye Başmüfettişi olarak görev icra ettiği belgelendi. Yazılı sınavda 78 alan ancak mülakatta 98 puan alarak Kastamonu'nun İhsangazi ilçesine atanan Neslihan Sönmezoğlu'nun babasının ise Orman Genel Müdürlüğü'nde bölge müdürü olduğu anlaşıldı. Ehliyet ve liyakati hiçe sayan bu tablo vicdanlarda büyük rahatsızlık yarattı.

Resim 2024 07 13 101205093

BARAJI ZOR GEÇENE 'AİLE KIYAĞI'

16 Ekim 2022 tarihinde yazılısı, 5 Aralık 2022-6 Ocak 2023 tarihleri arasında mülakatı yapılan kaymakam adaylığı sınavı nihai başarı listesi, İçişleri Bakanlığı tarafından büyük Kahramanmaraş depremlerinden sonra 10 Nisan 2023 tarihinde yayınlanmıştı. 200 kişinin ‘başarılı’ olduğu bu listedeki bazı isimlere devlet eliyle ‘kıyak’ geçildi. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı sınav barajı 71.3 olarak belirlendi. Sınav barajını yakın puanla  sözlüden yüksek puan ala aşan adayların 'aile bağları' ise dikkat çekti. Süleyman Soylu’nun bakan olduğu bu dönemde yayınlanan ‘başarı’ listesinde; yazılı puanı düşük olan bazı isimler mülakatta verilen tavan puanla kaymakam olmaya hak kazandı. Bu kişilerin yazılı puanı neredeyse baraj puanına dayanıyor. Ataması yapılanların siyasi temaslarının yanı sıra aile üyelerinin de bürokraside olması torpil iddiasını güçlendiriyor.

YA BÜROKRAT YA DA İKTİDAR PARTİSİNDEN

Kaymakam olarak ataması yapılan bazı isimlerin aile yakınlarının AK Parti ilçe başkanı, Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü, İçişleri Bakanlığı’na bağlı merkez valisi/mülkiye başmüfettişi, AK Parti belediye meclis üyesi, RTÜK üyesi, Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde yöneticisi olduğu günyüzüne çıktı.

İşte Bakanlığın 'nihai başarı listesi'nde açıkladığı bazı kaymakamların bilgileri:

Listede 168'nci sırada yer alan Sevda Nur Mantı: Baraj puanı 71.3 olan yazılı sınavdan 72.23 aldı. Mülakat puanı ise 80.66. Mantı, şu anda Harmancık'ta kaymakam olarak görev yapıyor. 26 yaşında olan Sevda Nur Mantı'nın babası Ali Mantı, İçişleri Bakanlığı’nda Merkez Valisi/Mülkiye Başmüfettişi. 

Listenin 100'üncü sırasında yer alan Ali Serttaş: Yazılı sınavdan 71.57 aldı. Mülakat puanı ise 91. Babası Ahmet Serttaş, Burdur'un Altınyayla ilçesinde AK Parti Belediye Başkanı. Serttaş, Yozgat Boğazlıyan'a kaymakam olarak atandı.

Listede 3'üncü sırada bulunan Neslihan Sönmezoğlu: Yazılı puanı 78.56. Mülakattaki en yüksek puanı 98.66 alarak elde etti.

TORPİLİ BAŞARI DİYE HESABINDAN PAYLAŞTI

Listenin 86’ncı sırasında olan Batuhan Kalkan yazılı sınavdan 72.20 puan alarak, mülakata girmeye kıl payı hak kazandı. Mülakattan ise 91,66 puan alarak Kaymakam adayı olmaya hak kazandı. Kalkan’ın daha önce Ülkü Ocakları Genel Merkez’inde yöneticilik yaptığı belirlendi. Kalkan, kaymakam adayı olma hakkı kazandığını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu. Kalkan, paylaşımda “Girmiş olduğum Kaymakamlık Sınav aşamalarını 10.04.2023 tarihi itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlayarak 111. Dönem Kaymakam adayı olmaya hak kazanmış bulunmaktayım. Allah devletimize hakkıyla hizmet etmenin hazzını tatmayı nasip etsin” dedi. 

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Nisan 2023 Salı günü katıldığı AK Parti Seçim Beyannamesi ve Milletvekili Aday Tanıtım Toplantısı'nda "Kamuda mülakatları kaldıracağız" demişti. 

Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi'ne de bu şekliyle giren 'mülakatlar' hakkında şunları söylemişti: "Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.