Küresel yazılım hatası: Hizmetler aksadı, normalleşme süreci uzayabilir!

Küresel yazılım hatası: Hizmetler aksadı, normalleşme süreci uzayabilir!
Dünya genelinde yazılım hatası nedeniyle kesintiye uğrayan hizmetler, yavaş yavaş normalleşmeye başlıyor. Ancak bazı havalimanlarında check-in ve ödeme sistemlerinde hala problemler yaşanıyor. Bu sorunların hafta sonu boyunca devam etmesi bekleniyor.

Siber güvenlik firması CrowdStrike tarafından yayınlanan bir güncelleme, içerdiği hatalı kod nedeniyle geniş çaplı kesintilere yol açtı. Özellikle Microsoft Windows işletim sistemini kullanan şirketler ciddi şekilde etkilendi. Bankalar, havalimanları, hastaneler, kargo şirketleri ve devlet daireleri gibi birçok sektörde hizmetler aksadı.

Thumbs B C 760416E5F5Aa81500A15321Dc3A45Cc5

SİSTEMLERİN ESKİ HALİNE DÖNMESİ ZAMAN ALABİLİR

CrowdStrike CEO'su George Kurtz, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yaşanan aksaklıklar için özür dileyerek, sorunun kaynağını tespit ettiklerini ancak tüm sistemlerin eski düzenine dönmesinin "biraz zaman alabileceğini" belirtti.

HAVACILIK SEKTÖRÜ DURMA NOKTASINA GELDİ

Yazılım hatasının en çok etkilediği sektörlerden biri havacılık oldu. Dünya genelinde 5 binden fazla uçuş iptal edildi ve havalimanlarında uzun kuyruklar oluştu. Flightradar, ABD genelinde hava trafiğinin yavaşladığını gösteren bir animasyon yayınladı.

Kesintinin ardından havayolu şirketleri, ertelenen ve iptal edilen uçuşların yarattığı yoğunluğu yönetmek zorunda kaldı. Havalimanlarında check-in ve ödeme sistemlerindeki sorunlar tamamen çözülmüş değil; bu da bazı gecikme ve iptallerin hafta sonu boyunca devam edebileceği anlamına geliyor.

Thumbs B C 4951F6C631Fa8Bce919C9Be546B8B75E

SAĞLIK HİZMETLERİNDE AKSAMALAR YAŞANDI

Yazılım hatası, sağlık sektöründe de ciddi aksamalara neden oldu. Birçok hastane ve sağlık kuruluşu, sistem kesintileri yüzünden hizmetlerinde sorunlar yaşadı.

ÇÖZÜM SÜRECİ

CrowdStrike, etkilenen sistemleri düzeltmek için gerekli bilgileri yayınladı. Ancak uzmanlar, hatalı kodun her cihazda manuel olarak düzeltilmesi gerektiği için sistemlerin yeniden çevrimiçi hale gelmesinin zaman alacağını belirtiyor. Bu büyük yazılım hatası, birçok sektörde ciddi aksamalara yol açtı ve normal işleyişe dönmek için yapılan çalışmalar halen sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.