Sivas’ta 800 Yıllık Tarihin Astronomik Sırrı Keşfedildi

Sivas’ta 800 Yıllık Tarihin Astronomik Sırrı Keşfedildi
Sivas’ta “Anadolu’nun El-Hamrası” olarak bilinen 800 yıllık tarihi Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, mimari üslubu ve eşsiz bezemeleriyle dikkat çekiyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mimarlık, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Grafik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Taşkıran tarafından yapılan bilimsel araştırmalar, bu tarihi yapının coğrafi konumunun astronomiyle ilişkili olduğunu ortaya koydu. Taşkıran, insanlık tarihi boyunca gök cisimlerine olan ilgi ve hayranlığın birçok önemli eserin inşasına ilham kaynağı olduğunu belirterek, astronominin medeniyetler tarihinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

Taşkıran, Mısır Piramitlerinden Angkor Wat’a, Stonehenge’den Chichen Itza’ya kadar dünyanın dört bir yanındaki birçok önemli yapının astronomi ile ilişkilendirildiğini belirterek, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası ile Divriği’de bulunan Nureddin Salih, Emir Kamereddin ve Sitte Melik Türbeleri arasında da astronomiyle ilgili bir bağ olduğunu kaydetti.

“Divriği’de Kusursuz Bir Geometri Var”

Uzun yıllardır Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası üzerinde çalışmalar yürüten Taşkıran, yaptığı araştırmalar sonucunda önemli keşiflere imza attığını söyledi. Taşkıran, “Yıllar öncesinde yapmış olduğum bazı araştırmalar vardı. Bu araştırmalar sonucu bazı veriler elde ettim. Günümüzün teknolojisinin yardımıyla Divriği Ulu Camisi’nin coğrafi konumunun tespiti için oradaki türbelerin kullanıldığını düşünüyorum. Orion Takım Yıldızı ile Divriği Ulu Cami’nin yerleşim uyumu çok dikkatimi çekti. Orion Takım Yıldızındaki açılarla tam olarak örtüşmesi ve pusulanın olmadığı bir dönemde Divriği Ulu Cami’nin kıble yönünün ve coğrafi konumunun bulunmasında türbelerin kullanıldığını düşünüyorum” dedi.

“Tesadüf Değil, Bilinçli Bir Tasarım”

Divriği Ulu Cami Külliyesinde yer alan türbe ile ilçe merkezinde bulunan diğer türbeler arasında geometrik bir bağ olduğuna dikkat çeken Taşkıran, “Divriği Ulu Cami’nin içerisinde de bir türbe var. Bu türbenin diğer türbelere olan ilişkisinden ortaya çıkan geometrik yapının bir tevafuk sonucu olduğunu, bir tesadüf olmadığını düşünüyorum. Araştırmalarım neticesinde Divriği Ulu Cami’nin coğrafi konumunun ve kıble yönünün tespitinde Orion Takım Yıldızının ve oradaki türbelerin kullanıldığı düşüncesindeyim” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.