Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi Meclis'te: İlk 5 maddesi kabul edildi

Sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi Meclis'te: İlk 5 maddesi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin "hayati tehlike" oluşturdukları gerekçesiyle sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören kanun teklifinin ilk 5 maddesi onaylandı.

TBMM Genel Kurulu'nda, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Görüşmelerin 14. saatinde kabul edilen tartışmalı 5. Madde, sokak köpeklerinin öldürülmesinin yolunu açıyor.

Muhalefetin, bu maddenin tekliften çıkarılması için verdiği önergeler reddedildi. AK Parti’nin, Meclis'in tatile gireceği 1 Ağustos’tan önce yasalaştırmayı hedeflediği bu teklif, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edilmişti.

KABUL EDİLEN MADDELERİN DETAYLARI

Düzenlemeyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.

Sahipsiz hayvanlara ilişkin yapılacak çalışmalarda belirsizliklerin önüne geçmek için, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi amacıyla Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunlu hale gelecek. Bu nedenle "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları net bir şekilde tanımlanacak.

Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılması nedeniyle, hayvan bakımevi tanımında da uyum değişikliği yapılacak. Hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" olarak değiştirilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.