Sürücü adayları dikkat! Direksiyon sınavında değişiklikler geliyor

Sürücü adayları dikkat! Direksiyon sınavında değişiklikler geliyor
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarını yükseltmek amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlandığını duyurdu. Tekin, "Direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması bekleniyor" dedi.

Sürücü adaylarının eğitim standartlarını yükseltmeye ilişkin bir yönetmelik hazırlanıyor. Buna göre, adaylarına park manevrasında iki deneme hakkı verilmesi planlanıyor.

Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Mili Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ile ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Thumbs B C Bd0Ae3Cc193B49Dd8407C8689374Ca0E

EĞİTİM STANDARTLARI YÜKSELTİLİYOR

Tekin, "İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesiyle ilgili yönetmelik değişikliği hazırlığı vardı. STK'ler olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüyle bu konuyu istişare ettik, bizlerin de görüşlerini aldılar." ifadelerini kullandı.

YENİ YÖNETMELİK

Yeni yönetmelik, sürücü kurslarının uyum sağlaması için bazı değişiklikler yapmasını gerektirecek. Tekin, "İmzaya sunulup yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması için değişiklikler yapması gerekiyor. Bu yönetmelik standartların yükseltildiği bir yönetmelik olarak algılanabilir.” diye belirtti.

İKİ DENEME HAKKI

Sürücü adaylarının park manevrasında sorun yaşadığını belirten Tekin, "Bir kursiyerin tek hamlede aracını geri geri gelerek iki arabanın arasına park etmesi gerekiyordu. Bu çok katıydı. Kursiyer iki araç arasına park ederken ilk hakkında deneme yapacak, eğer başarılı olamazsa tekrar deneme yapabilecek.” dedi.

AVRUPA STANDARTLARI ÜZERİ EĞİTİM

Türkiye'de artık Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavı yapıldığını vurgulayan Tekin, bu standardın Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı'yla daha da yukarıya çıkarıldığını söyledi. Tekin, "Sınav süresinin daha iyi sürücüler yetiştirebilmek için 40 dakikaya uzatılması, sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının gelmesi bekleniyor." dedi.

UZULSÜZLÜKLERİN ÖNLENMESİ

Yeni düzenlemelerle birlikte kimlik doğrulama yapılarak usulsüzlüklerin önüne geçileceğini belirten Tekin, "Bu değişiklik yapılarak oluşabilecek usulsüzlüklerin önüne geçilecek," dedi. Ayrıca, sürücü eğitimi güzergahlarının genişletilmesi ve alternatif güzergahların ilave edilmesi planlanıyor.

U DÖNÜŞÜ VE EĞİTİM DEĞİŞİKLİKLERİ

Direksiyon sınavlarında motosiklet ve otomobil kullanımı eğitiminde "U dönüşü" manevrasının eklenmesini öngördüklerini belirten Tekin, "Motosikletlerde 6 ile 6,5 metre genişliğinde, otomobillerde ise 8 metrelik alanda kursiyerlerden iki manevrayla 'U dönüşü' yapması istenecek." dedi. Ayrıca, eğitim veren usta öğreticilerin her 10 yılda bir yeniden hizmet içi eğitime tabi tutulmasının planlandığını söyledi.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VE ENGELLİLER İÇİN DÜZENLEMELER

Türkiye'de elektrikli araç kullanımının arttığına dikkat çeken Tekin, sürücü kurslarının bu araçları eğitimlerinde kullanmaya başladığını belirtti. Tekin, engelli kursiyerlerin yaşadığı sorunlara da değinerek, "Engelli vatandaşımız geldiğinde ona sunulan aracı değil de kendisinin daha rahat edebileceği, engel durumuna göre temin edebileceği veya kiralayabileceği bir araçla hem eğitim alabilecek hem de sınav yapabilecek.'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.