TÜİK verileri ortaya koydu: 'Gençler istikbali yurt dışında arıyor'

TÜİK verileri ortaya koydu: 'Gençler istikbali yurt dışında arıyor'
Türkiye'den yurt dışına göç edenlerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Bu durum, sosyologlar ve akademisyenler tarafından endişeyle karşılanırken, göçün arkasındaki temel nedenler işsizlik ve hayat pahalılığı olarak öne çıkıyor. İşte detaylar...

TÜİK'ün 2023 Uluslararası Göç İstatistikleri'ne göre Türkiye'den göç edenlerin sayısı son bir yılda oldukça arttı. Bu göç dalgasında en fazla 25-29 yaş grubundaki gençler yer alıyor. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nden Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt, bu göç tablosunu ve arkasındaki sebepleri değerlendirdi.

GİDENLER GELENDEN FAZLA

TÜİK verilere göre yurtdışından Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 2022’ye göre yüzde 35.9 azalarak 316 bin 456 kişi oldu. Türkiye’den göç edenlerin sayısı, 2023’te bir önceki yıla göre yüzde 53 artarak 714 bin 579’a çıktı. Türkiye’den giden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında ise en fazla göç edenlerin yüzde 15 ile 25-29 yaş arası gençler olduğu görüldü görüldü. Bu yaş grubunu yüzde 12.9 ile 30-34 ve yüzde 12.5 ile 20-24 yaş grubu izledi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Prof. Dr. Mehmet Ali Eryurt, “Türkiye’ye 2023’te yaşanan göçlerin pandemi senesinden daha az olduğu görülüyor. Bu sene Türkiye’ye göç edenlerin yaklaşık 100 bini önceki yıllardaki gibi Türkiye vatandaşı. Bu sene ortaya çıkan azalma yabancı uyruklu göçmenlerde olmuş gibi görünüyor. Bunu da temel olarak Türkiye’de yaşam maliyetlerinin artmasına bağlayabiliriz. Türkiye’den göç ise belirgin şekilde bir artış gösteriyor, göç edenlerin yüzde 60’ı yabancı uyruklu. Dolayısı ile 2021 ve 2022 yıllarını pozitif net göç ile kapatan Türkiye’de 2023 yılında negatif bir net göç var. Gidenler gelenlerden yaklaşık 400 bin kişi fazla” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.