Türkiye, Somali kara alanlarında petrol ve gaz aramaları başlatıyor
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol İdaresi arasında yapılan yeni anlaşmayla Somali kara alanlarında petrol ve gaz arama çalışmalarının başlayacağını duyurdu.
Bakan Bayraktar, Oruç Reis araştırma gemisinin Mogadişu Limanı’ndaki karşılanma töreninde, "dost ve kardeş" ülke Somali’de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti.
ORUÇ REİS’İN 20 GÜNLÜK YOLCULUĞU VE GÖREVİ
5 Ekim’de İstanbul’dan yola çıkan Oruç Reis gemisinin, Akdeniz ve Süveyş Kanalı rotasını izleyerek 20 günlük bir yolculuğun ardından Mogadişu’ya ulaştığını ifade eden Bayraktar, geminin Somali’de deniz üstü sismik veri toplama faaliyetlerinde bulunacağını açıkladı. Türkiye Deniz Kuvvetleri’ne bağlı gemilerin, bu tarihi görevi süresince Oruç Reis’e eşlik edeceğini belirten Bayraktar, Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na destekleri için teşekkür etti.
ENERJİ ALANINDA İŞBİRLİĞİ YENİ SEVİYEDE
Bayraktar, Türkiye-Somali ilişkilerinin özel bir niteliğe sahip olduğunu ve 2011’den bu yana Somali halkının yanında olduklarını hatırlatarak, iki ülke arasındaki işbirliğinin enerji alanında yeni bir döneme girdiğini ifade etti. Başta petrol ve doğal gaz olmak üzere enerji alanındaki işbirliklerini daha da geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Bayraktar, Oruç Reis’in Somali’de gerçekleştireceği sismik araştırma faaliyetlerinin bu işbirliği için bir dönüm noktası oluşturduğunu söyledi.
SİSMİK ARAŞTIRMALAR SONRASI SONDAJ BAŞLAYACAK
Somali’de yürütülen hidrokarbon alanındaki müzakereler sonucu Mart ayında imzalanan anlaşmaya dayanarak 18 Temmuz’da Somali deniz alanlarında üç blok için üretim anlaşması yapıldığını kaydeden Bayraktar, Oruç Reis gemisinin yaklaşık 5 bin 750 kilometrekarelik alanda üç boyutlu sismik arama gerçekleştireceğini belirtti. Bu sismik aramanın altı ay süreceği ve elde edilen verilere göre sondaj aşamasına geçileceği aktarıldı.
SOMALİ KARA ALANLARINDA ARAMA YAPILACAK
TPAO ile Somali Petrol İdaresi arasında imzalanan yeni anlaşmayla Somali’nin kara alanlarında da petrol ve gaz arama faaliyetlerinin başlayacağını açıklayan Bayraktar, deniz alanlarındaki işbirliğinin daha geniş bir kapsama taşındığını ifade etti. Bu enerji işbirliğinin Somali halkının refahına ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayacağını belirten Bayraktar, tüm engellere rağmen Somali halkı ve Türkiye hükümetinin destekleriyle projelerin başarıyla devam edeceğini söyledi.
MADEN VE ELEKTRİK ALANLARINDA YATIRIM PLANLARI
Bayraktar, Somali’de sadece petrol ve doğal gaz değil, maden ve elektrik sektörlerine de yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı. Sosyal medya platformu X’te Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ile gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin paylaşımda bulunan Bayraktar, Türkiye-Somali ilişkilerinin halklar arasındaki samimi bağlar üzerine inşa edildiğini ve projelerle güçlendirilerek sürdürüleceğini ifade etti. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından kabul edilen Bayraktar, bu anlaşmanın Türkiye-Somali işbirliği için yeni bir milat oluşturduğunu belirtti.
Kaynak:AA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.