Türkiye’nin yeşil alanları ‘yapılaşma tehlikesi’ altında

Türkiye’nin yeşil alanları ‘yapılaşma tehlikesi’ altında
Türkiye'nin yeşil alanları, betonlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Artvin, Bitlis, İzmir ve İstanbul'da toplamda 500 bin metrekarelik orman alanı, orman vasfından çıkarılarak yapılaşmaya açıldı. Beykoz'daki yeşil alanlarda ise yeni inşaatlar için 'yasal zemin' oluşturuldu. İstanbul'un kuzey ormanlarındaki işgal devam ederse, son temiz hava ve su kaynaklarını da kaybedeceğimiz uyarısında bulunuyorlar.

KARAR’dan Merve Şişman’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı kararıyla Artvin, Bitlis, İzmir ve İstanbul'da toplam 493 bin metrekare alan orman sınırları dışına çıkarıldı.

Beykoz'da ise 9 mahalledeki ormanlık alanlar arazi vasfına dönüştürüldü. Bu kararla, yıllar önce ormanlık alanlara yapılan evler yasal statüye kavuşturulurken, yeni yapılaşmaların da önü açıldı.

UZMANLAR ‘YEŞİL ALARM’ VERİYOR

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, KARAR’a yaptığı değerlendirmelerde, Orman Kanunu'na eklenen 16. maddenin Türkiye'nin yeşil alan varlığını tehdit ettiğini belirtti.

Ataç, "Ek madde yürürlüğe girdiğinden beri 2 bin 600 hektar yeşil alan orman sınırı dışına çıkarıldı" dedi. Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça ise Beykoz'daki tahribatın büyük olduğunu vurgulayarak, "Yapılaşmaya dönük her karar İstanbul'un son kalan su, temiz hava ve gıda kaynaklarının da yok olması anlamına geliyor. Derhal katı bir yapılaşma yasağı getirilmeli" dedi.

‘CEZA VERİLECEĞİNE MEŞRULAŞTIRILIYOR’

Artvin'in Şavşat ilçesinde 1 hektar alan orman sınırları dışına çıkarıldı. Bu kararla, 20 yıl önce ormanlık alana yapılan konutlar yasal hale getirildi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihan Erdönmez, "Ceza verileceğine meşrulaştırılıyor. Resmi Gazete'de orman dışına çıkarılan alanların iki katından fazlasının ağaçlandırma için Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildiği belirtiliyor. Ancak bunun yapılıp yapılmadığı belirsiz" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla İstanbul'un Beykoz ilçesinde 9 mahallede bulunan 181 bin metrekarelik alan orman vasfını yitirdi. Bu bölgeler, orman işgali ve kaçak yapılaşmanın en yoğun yaşandığı yerler. Beykoz Belediyesi, bu alanların geçmişte orman niteliğini kaybettiğini savundu.

YEŞİL ALANLAR TEHDİT ALTINDA

Kuzey Ormanları Savunması Sözcüsü Başar Alipaça, İstanbul'un kalan son yeşil alanlarının korunması çağrısında bulunarak, "Özellikle Tokatköy, Örnekköy ve Elmalı mahallelerindeki ormanlık alan, kentsel saçaklanma ile giderek yok olma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi. Alipaça, İstanbul'un ekosisteminin büyük bir tehdit altında olduğunu vurguladı.

'ORMANLIK ALANA YAPILAN İNŞAATLAR MEŞRULAŞTIRILIYOR'

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Cihan Erdönmez, 2018 yılında Orman Kanunu'na eklenen 16. maddenin ormanlık alanlarda yapılan inşaatları meşrulaştırdığını belirtti.

Erdönmez, "Karar, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ek 16. maddesi kapsamında verildi. İlgili madde, 2018 yılında konuldu. Bu kanuna dayanarak pek çok karar çıktı. Ormanlık alana yapılan inşaatlar, meşrulaştırılıyor. Türkiye hukuk devleti görünümlü olmasına rağmen hukukun çok işlemediği bir ülke. Önce arazi, orman sınırları dışına çıkarılıyor daha sonra işgalcilere satılıyor." dedi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Türkiye’nin ormanlarının ciddi bir tehdit altında olduğunu belirterek, daha etkili yasal düzenlemelerin ve toplumsal bilincin artırılması gerektiğini vurguladı. Ataç, "2012-2022 yılları arasında 410 bin hektarı aşan orman alanları; madencilik, enerji ve diğer kullanımlar için verilen izinlerle kaybedildi" dedi.

‘PARÇA PARÇA ORMANLARI KATLEDİYORUZ’

KTÜ Orman Fakültesi’nden Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, "Anayasa hükümlerince ormanların korunması şart. Ancak en kolay yaptığımız şey, ormanlardan birilerine yer tahsis etmek. Resmi Gazete kararında başka yere orman yapılacağından söz ediliyor ancak bunun hakkında bir bilgiye de yer verilmemiş. Tek bir ağaca bile ihtiyaç duyulurken parça parça ormanları katlediyoruz" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.