AB gıda güvenliği için harekete geçti: Ambalajlarda BPA kullanımı yasaklanıyor
Avrupa Komisyonu, insan sağlığına zararlı bir kimyasal bisfenol A'nın gıda ile temas eden malzemelerde kullanımını yasakladı. Plastik ve reçinelerde kullanılan BPA, özellikle gıda ambalajlarında sıklıkla yer alıyordu.
Yeni yasakla birlikte, metal kutuların kaplamaları, plastik şişeler, su soğutucuları ve diğer mutfak gereçleri BPA'dan arındırılacak. Bebek ürünlerinde 2011'den beri yasak olan bu madde, şimdi daha geniş bir ürün yelpazesinde kullanılamayacak.
“VATANDAŞLARIMIZI KORUMAK EN ÖNCELİĞİMİZ”
Sağlık Komiseri Oliver Varhelyi, yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği'nde yüksek gıda güvenliği standartlarını korumak ve vatandaşları korumak Komisyon'un en önemli önceliklerinden biridir," ifadelerine yer verdi.
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR KARARIN TEMELİNİ OLUŞTURDU
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) 2023’te yayımladığı rapor, BPA’nın tüm yaş grupları için sağlık sorunlarına yol açtığını ortaya koydu. Bu araştırma, BPA’nın tolere edilebilir günlük alım miktarını, 2015’te belirlenen sınırdan tam 20.000 kat daha düşük bir seviyeye çekti.
ÜREME SAĞLIĞINA TEHDİT
Bisfenol A’nın endokrin bozucu özelliği, hormonal dengesizliklere yol açarak doğurganlığı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, erkek çocuklarda genital malformasyonlar, sperm sayısında düşüş ve hormona duyarlı bazı kanser türlerinin artışı gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Komisyon, BPA’nın yasaklanmasına uyum sağlanması için endüstrilere 18 aylık bir geçiş süresi tanıdı. Ancak bu süreçte, alternatifi olmayan ürünler için sınırlı istisnalar uygulanacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.