Anksiyete, obezite, depresyon... Hepsinin kaynağı oymuş: O genin eksikliğinde oluyor!

Anksiyete, obezite, depresyon... Hepsinin kaynağı oymuş: O genin eksikliğinde oluyor!
Yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları şaşırttı! Anksiyete, obezite, depresyon... Hepsinin kaynağında o genin eksikliği yatıyor olabilir...

ABD'deki Baylor College of Medicine ve İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinden bilim insanları, TRPC5 geninin eksikliğinin çeşitli sağlık sorunlarına neden olduğunu belirledi. Araştırmacılar, fareler üzerinde yaptıkları deneylerle bu genin eksikliğinin obezite, anksiyete ve doğum sonrası depresyon gibi problemlere yol açabileceğini ortaya koydu.

OKSİTOSİN HORMONU ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

TRPC5 geni, aşk, sadakat, mutluluk ve sevgi gibi duyguların temel kaynağı olan oksitosin hormonu üzerinde etkili bir rol oynuyor. Araştırmacılar, TRPC5 geninin eksikliğinin bu duygusal hormonun üretimini ve düzenlenmesini olumsuz etkilediğini keşfetti.

Araştırma ekibi, TRPC5 geninin eksikliğini incelemek için fareler üzerinde deneyler yaptı. Dişi farelerde, gen eksikliğinin depresyon belirtilerine yol açtığı ve farelerin bebeklerine bakmakta zorlandıkları gözlemlendi. Erkek farelerde ise kilo artışı, anksiyete ve sosyal sorunlar tespit edildi.

POTANSİYEL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Araştırmacılar, TRPC5 geninin obezite, psikolojik sorunlar ve doğum sonrası depresyon tedavisinde potansiyel bir hedef olabileceğini düşünüyor. Bu buluş, bu tür sağlık sorunlarının tedavisinde yeni ve etkili yaklaşımlar geliştirilmesine katkı sağlayabilir.

Araştırmanın detaylı sonuçları, bilim dergisi "Cell"de yayımlandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.