Yapay zeka Alzheimer riskini tespit ediyor: Erken teşhiste üç kat daha etkili!

Yapay zeka Alzheimer riskini tespit ediyor: Erken teşhiste üç kat daha etkili!
Alzheimer hastalığının erken teşhisi için çığır açan bir yeniliğe imza atıldı. Bilim insanları, Alzheimer riskini öngörebilen bir yapay zeka aracı tasarladı. Bu yenilik, hastalığa erken müdahale edilmesini ve ilaç tedavilerinin en etkili olduğu dönemde başlanmasını sağlıyor.

Alzheimer'ın erken teşhisinde umut verici bir gelişme yaşandı. Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları, hafif zihinsel çeviklik sorunları olan kişilerin Alzheimer riskini yüzde 80'in üzerinde doğrulukla tahmin edebilen bir yapay zeka aracı geliştirdi.

MEVCUT KLİNİK YÖNTEMLERE GÖRE ÜÇ KAT DAHA ETKİLİ

İngiltere, ABD ve Singapur'da 1.500 hastanın bilişsel testleri ve MRI beyin taramalarıyla yapılan araştırmalar, bu aracın mevcut klinik yöntemlere göre üç kat daha etkili olduğunu gösterdi.

eClinicalMedicine dergisinde yayımlanan çalışmada, yapay zeka algoritmasının ayrıca semptomların yavaş mı yoksa hızlı mı ilerleyeceğini de tahmin edebildiği belirtildi.

Cambridge Üniversitesi'nde profesör Zoe Kourtzi, "Bu, hastaların refahını önemli ölçüde iyileştirme potansiyeline sahip, bize hangi kişilerin en yakın bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterirken, stabil kalacağını öngördüğümüz hastaların kaygısını da ortadan kaldırıyor" dedi.

ANKSİYETE VE DEPRESYON RAHATSIZLIKLARINI DA AYIRT EDİYOR

Yeni yapay zeka aracı, sadece Alzheimer'ı erken teşhis etmekle kalmıyor, aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi diğer rahatsızlıklardan kaynaklanan bilişsel sorunları da daha doğru bir şekilde ayırt ederek, yanlış tedavilerin önüne geçiyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.