Bakanlık’tan Muğla'daki RES projelerine onay: 36 bin ağaç kesilecek!

Bakanlık’tan Muğla'daki RES projelerine onay: 36 bin ağaç kesilecek!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla’nın dağlarında inşa edilmek istenen dört rüzgar enerji santrali (RES) projesinden ikisini onayladı, ikisini ise onay aşamasına getirdi. Bu projeler kapsamında en az 36 bin 214 ağacın kesilmesi planlanıyor.

Ege'nin akciğerleri olarak bilinen ormanlık alanlar, taş ve maden ocaklarının ardından şimdi de 'temiz enerji' adı altında büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Almanya merkezli EN 2 Rüzgar Enerjisi Yatırım Şirketi’ne ait Artuna RES ve Gaia RES projeleri için ‘ÇED olumlu’ kararı verdi.

Öte yandan, Falp RES ve Artuna II RES projeleri için de nihai karar aşamasında olduklarını duyurdu.

Thumbs B C 5215Bcdd643F8552796A692Bc0Bfc83E

BÖLGEDE  EKONOMİK TAHRİBAT TEHLİKESİ

Planlanan 84 türbinin tamamı Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanında yer alıyor.

Projelerin hayata geçmesi durumunda, bölgedeki ormanlık alanda büyük bir tahribat yaşanacak ve endemik bitki türleri de zarar görecek.

BELEDİYE OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi, bu RES projeleri hakkında olumsuz görüş bildirdi. Belediye, proje alanlarının orman sınırları içinde yer aldığını, bu alanların zengin bitki örtüsü ve endemik türler açısından önemli olduğunu vurguladı.

Projelerin iklim değişikliği ile mücadelede yutak görevi gören orman alanları üzerinde ciddi olumsuz etkileri olacağı belirtildi.

Ayrıca, proje alanının biyoçeşitlilik açısından kritik öneme sahip Bafa Gölü Tabiat Parkı’na yakınlığı da endişe kaynağı olarak gösterildi.

Muğla'daki rüzgâr enerji santrali projeleri, çevre üzerindeki olumsuz etkileri ve büyük ağaç kayıpları nedeniyle tartışma yaratmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.