Almanya seçimlerinin Türkiye ile ilişkilere etkisi: AB üyeliği uzaklaşıyor mu?
Almanya'da 23 Şubat seçimlerinin sonucu yaklaşırken, oluşacak yeni hükümetin Türkiye ile ilişkileri nasıl şekillendireceği merak konusu oluyor. CDU lideri Friedrich Merz'in başbakan olma ihtimali güçlü görünüyor. Bu senaryoda, Angela Merkel döneminde şekillenen "çıkar odaklı iş birliği" anlayışının daha da güçlenmesi bekleniyor.
Uzmanlara göre, Almanya-Türkiye ilişkilerinde transaksiyonel (işlemsel) diplomasi ön planda olacak. Yani taraflar, ortak çıkarlar doğrultusunda iş birliği yapacak ancak demokrasi ve insan hakları gibi konular Almanya’nın öncelikleri arasında yer almayabilir.
AFD’NİN YÜKSELİŞİ TÜRKİYE’Yİ NASIL ETKİLER?
Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin yükselişi, CDU’yu göç, Türkiye’nin AB üyeliği ve diaspora politikalarında daha sert bir çizgiye çekebilir. Bu durum, Almanya’nın Türkiye'yi ilgilendiren AB genişleme sürecine daha mesafeli yaklaşmasına neden olabilir.
ABD’de Donald Trump’ın yeniden başkan olma ihtimali de Almanya'nın dış politikasını etkileyebilir. Avrupa, savunma konusunda daha bağımsız hareket etmek zorunda kalırken, Türkiye’nin jeopolitik önemi artabilir. Almanya ve AB'nin, Türkiye ile stratejik askeri iş birliğini geliştirmesi gündeme gelebilir.
AB ÜYELİĞİ YERİNE STRATEJİK ORTAKLIK MI?
CDU’nun seçim programında Türkiye'nin AB üyeliğine sıcak bakılmadığı açıkça belirtilirken, "imtiyazlı ortaklık" söyleminin "stratejik ortaklık" olarak yeniden şekilleneceği öngörülüyor. Bu da Türkiye’nin tam üyelik sürecinin iyice zayıflayabileceği anlamına geliyor.
Kaynak:DW Türkçe
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.