'Etik ihlalleri' pahalıya patladı: Moda devlerine kayyum şoku!

'Etik ihlalleri' pahalıya patladı: Moda devlerine kayyum şoku!
Dünyaca ünlü moda markaları Dior ve Armani, işçi sömürüsü iddialarıyla gündeme geldi. İtalya'daki üretim operasyonlarında etik dışı uygulamalar nedeniyle bu markaların operasyonlarına kayyum atandı.

Christian Dior ve Giorgio Armani, İtalya'daki üretim faaliyetlerinde etik dışı uygulamalar nedeniyle tepki topladı. İş gücü sömürüsüne olanak sağladıkları ve bu durumu teşvik ettikleri şüphesiyle başlatılan soruşturmalar sonucu, bu prestijli markaların İtalya'daki operasyonlarına kayyum atandı.

Soruşturmalarda, Dior ve Armani'nin kaçak işçi çalıştırdığı ve düşük maliyetle üretilen ürünleri yüksek fiyatlara sattığı belirlendi.

Dünyanın en zengin üçüncü kişisi olan Fransız Bernard Arnault’nun sahibi olduğu Dior'un, kaçak işçi çalıştıran tedarikçilere 57 dolara ürettirdiği çantaları mağazalarında 2 bin 780 dolara sattığı ortaya çıktı.

KESİNTİSİZ ÜRETİM

Reuters'ın haberine göre, 34 sayfalık mahkeme kararında, işçilerin "24 saat boyunca çalışmaya zorlandıkları" ve iş yerinde uyumaya mecbur bırakıldıkları belirtiliyor. Elektrik tüketimi verileri, "tatiller de dahil kesintisiz gece-gündüz üretim döngülerini" gözler önüne serdi. Ayrıca, belgede işçilerin daha hızlı çalışması için makinelerin güvenlik cihazlarının çıkarıldığı da yer alıyor.

Dior hakkında verilen hüküm, Milano mahkemesinin bu yıl önleyici tedbirler kapsamında aldığı üçüncü karar oldu. Benzer şekilde, Nisan ayında Armani'nin bir yan kuruluşuna, tedarikçilerini yeterince denetlememesi nedeniyle kayyum atanmıştı. Armani Grubu, o dönemde tedarik zincirindeki suistimalleri en aza indirmeye çalıştıklarını belirtti.

SİSTEMATİK KURAL İHLALİ

Mahkeme belgelerinde savcılığın, bu tür kural ihlallerinin İtalya'da üretim kapasitesine sahip moda şirketleri arasında sistematik olduğunu belirttiği iddialar yer alıyor. Kayyum atanması ile markaların üretim süreçlerinin denetlenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor.

Tüketici ve yatırımcıların ürün maliyet süreçlerine verdiği önem artıyor. Moda endüstrisinde etik standartlar ve işçi haklarının korunması için atılan bu adımlar, tüketici ve yatırımcıların lüks sektörünün tedarik zincirine yönelik ilgisinin arttığı bir dönemde geldi.

YARGI DENETİMİNE ALINDI

Danışmanlık firması Bain'e göre, İtalya, dünya lüks eşya üretiminin yüzde 50-55'ini karşılayan binlerce küçük üreticiye ev sahipliği yapıyor. Büyük moda markaları, alt yüklenici sayısını azaltma ve üretimi içselleştirme yoluyla itibarlarına yönelik riskleri azaltmaya çalışıyor.

Mahkeme, tamamen Christian Dior Italia SRL'ye ait olan Manufactures Dior SRL'nin bir yıl süreyle yargı denetimine alınmasına karar verdi. Bu süre zarfında şirket faaliyetlerine devam edebilecek. Dior soruşturması, yasadışı çalışan ve gerekli belgeleri olmayan işçilerin bulunduğu dört küçük tedarikçiye odaklandı.

LVMH AÇIKLAMA YAPMADI

LVMH grup temsilcileri, konuya ilişkin henüz bir yorum yapmadı. LVMH hisseleri, mahkemenin kararının ardından yüzde 2.2 düşüş gösterdi.

Dior'dan yapılan açıklamada, "sözleşmeli şirketlerin gerçek çalışma koşullarını veya teknik yeteneklerini kontrol etmek için yeterli önlemleri" almadıklarını ve tedarikçilerini periyodik denetimlerden geçirmekte başarısız olduklarını kabul etti.

Sözleşmeli ve alt sözleşmeli şirketlerin sahipleri, Milano savcıları tarafından işçileri sömürmek ve kayıtsız işçi çalıştırmakla suçlanıyor. Dior'un kendisinin herhangi bir ceza soruşturmasıyla karşı karşıya olmadığı belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.