İran’da sivil topluma 'darbe': Azerbaycanlı aktivistler hedef alınıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) yayımladığı son rapora göre, İran yönetimi Ekim ayından bu yana en az 24 Azerbaycanlı aktivisti tutukladı. Yetkililer, bu kişilere "ağır hapis cezaları" verirken, haklarında somut kanıt sunmadan hüküm verdi.
Bu rapor, Azerbaycanlıların İran’daki en büyük etnik azınlık olduğu ve Bakü ile Tahran arasındaki ilişkilerin gerginleştiği bir dönemde yayımlandı.
AĞIR HAPİS CEZALARI VERİLDİ
Tahran’daki İslami Devrim Mahkemesi, 10 Azerbaycanlı aktivisti farklı suçlamalarla 3 ila 14 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. HRW, bu kararı "sivil toplumu bastırma ve etnik azınlıkların hak taleplerini engelleme girişimi" olarak nitelendirdi.
AKTİVİSTLERİN SUÇLANDIĞI KONULAR
HRW’nin "bilgi sahibi kaynaklara" dayandırdığı raporda, gözaltına alınan aktivistlerin çevre sorunları ve İran'daki etnik azınlıkların sivil haklarını savunmak gibi konularla ilgilendiği belirtildi. Ayrıca, 2022 protestoları sırasında hayatını kaybeden ya da yaralanan protestocuların ailelerine destek verdikleri için hedef alındıkları aktarıldı.
Bazı aktivistler ise, "muhalif bir gruba üye olmak", "devlete karşı propaganda yapmak", "ülkeye karşı komplo kurmak" ve "devlete karşı muhalif bir grup oluşturmak" gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.
İNSAN HAKLARI İHLALLERİ RAPORLANDI
HRW İran Araştırmacısı Nahid Naghshbandi, "İranlı yetkililer, muhalefeti susturmak için sistematik olarak sivil toplumu ve etnik azınlıkları ağır suçlamalarla ve ağır hapis cezalarıyla hedef alıyor," diyerek durumu sert bir dille eleştirdi.
Raporda ayrıca, İranlı yetkililerin tutuklulara düzenli sağlık hizmeti sağlamadığı, bazılarının hücre hapsinde tutulduğuve psikolojik baskıya maruz kaldığı da vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.