Bakan Işıkhan açıkladı: 149 belediye, 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere SGK'ya başvurdu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin SGK'ya prim borçlarının 196 milyar liraya ulaştığını söyledi. Şu ana kadar 28 milyar 200 milyon liralık borç tahsilatı yaptıklarını bildirdi.
CNN Türk yayınında konuşan Bakan Işıkhan, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası tüm imkanların seferber edildiğini belirtti. Kentsel dönüşüm, yapı denetimi ve deprem yönetmeliklerinin siyasetin üstünde olduğuna vurgu yaptı.
SGK’YA PRİM BORÇLARINDA SON DURUM
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin temel gelir kaynağının primler olduğunu ifade ederek, "Siyasi parti ayrımı gözetmeden tüm belediyelere eşit yaklaşıyoruz" dedi. Belediyelerin toplam prim borcunun 196 milyar lira olduğunu, 149 belediyenin 30 milyar liralık ödeme için başvurduğunu, bugüne kadar da 28,2 milyar liralık tahsilat yapıldığını kaydetti.
SMA HASTALARINA MÜJDE
Bakan Işıkhan, SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçları geri ödeme kapsamına aldıklarını müjdeledi. Kullanım kolaylığı olan yeni bir SMA ilacının da artık SGK tarafından karşılandığını söyledi. Ayrıca, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme işlemlerinde kullanılan kontrast maddelerin hastaneler tarafından temin edileceğini duyurdu.
HİLELİ BOŞANMALARDA SIKI TAKİP
Usulsüzlüklere geçit verilmediğini belirten Bakan Işıkhan, geçen yıl 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim yapıldığını, 9 bin sahte boşanma vakasının tespit edildiğini açıkladı. 7 bin 400 kişiden ise ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlatıldı ve savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.
EYT MALİYETİ VE İŞSİZLİK VERİLERİ
EYT düzenlemesiyle bugüne kadar 3 milyon 123 bin kişinin emekli olduğunu belirten Işıkhan, bu düzenlemenin ilk yıl maliyetinin 724 milyar lira olduğunu, beş yılda toplam maliyetin 3,4 trilyon lirayı bulacağını ifade etti.
İşsizlik oranı hakkında bilgi veren Işıkhan, "İstihdamda 32 milyon 314 bin kişi var. İşsiz sayısı 2 milyon 886 bine düştü. İşsizlik oranı yüzde 8,2 ile son 12 yılın en düşük seviyesinde." dedi. 2028 yılına kadar işsizliği yüzde 7,5'e indirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Ev kadınlarına yönelik emeklilik çalışmalarının başladığını belirten Işıkhan, 2028’den önce bu konuda müjdeli haber vermeyi amaçladıklarını söyledi.
SURİYELİLERİN DÖNÜŞÜ VE İSTİHDAM ETKİSİ
Suriyeli nüfusun ülkelerine dönmesi sonrası istihdam açığı oluşup oluşmayacağına yönelik araştırma yaptıklarını belirten Işıkhan, “Güçlü istihdam yapımız sayesinde iş gücü açığı ortaya çıkmayacak. Gerekirse yerli nüfustan telafi edeceğiz.” dedi.
Bakan Işıkhan, kamu işçilerinin zam görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. Işıkhan, "İnşallah masadan işçilerimizle tokalaşarak ayrılacağız. Sosyal diyalog temelinde çalışma barışını koruyarak süreci tamamlamayı planlıyoruz." dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.