Trump’tan kurtuluş günü çıkışı: Küresel ekonomiye üçlü şok dalgası
Trump yönetimi, ithalata getirilecek ek tarifelerle yılda yaklaşık 700 milyar dolarlık gelir hedefliyor. Bu kaynakla hem vergi indirimlerinin hem de kamu harcamalarının finanse edilmesi planlanıyor. Ancak ekonomistler, artan maliyetlerin enflasyonu körükleyebileceği ve büyümeyi baskılayabileceği uyarısında bulunuyor.
PETROL FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ
Tarifelerin açıklanmasının ardından Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,4 düşerek 69,63 dolara geriledi. Bu, Ekim 2023’ten bu yana yaşanan en büyük günlük düşüş oldu. Piyasalar, kısa vadeli oynaklığın sürebileceği görüşünde.
FED’İN FAİZ KARARLARI TEHLİKEDE
Tarifelerin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz politikalarını da zorlayabileceği belirtiliyor. Enflasyonist baskının artması ve büyümenin yavaşlaması durumunda Fed’in faiz indirim planları sekteye uğrayabilir.
AVRUPA, ÇİN VE JAPONYA’YA AĞIR TARİFELER
Yeni düzenlemeye göre; Avrupa Birliği’ne %20, Çin’e %34, Vietnam’a %46 ve Japonya’ya %24 oranında tarife uygulanacak. Türkiye ise %10’luk genel tarife kapsamında değerlendiriliyor. Öte yandan, bazı ülkeler tamamen muaf tutuldu; ilginç şekilde nüfusu olmayan adalar dahi listeye dahil edildi.
TARİFELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Temel %10’luk gümrük vergisi 5 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek. Ülke bazlı yüksek tarifeler ise 9 Nisan’da devreye alınacak. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, bu uygulamanın süresiz olacağı ve yalnızca Trump’ın onayıyla kaldırılabileceği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.