Vatandaş borç batağında: Kredi ve kart borçları 4 trilyon lirayı aştı

Vatandaş borç batağında: Kredi ve kart borçları 4 trilyon lirayı aştı
Yüksek faiz ve enflasyon darbesine rağmen bireysel borçlar rekor kırdı. Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde büyük artış yaşanırken, takipteki borçlar alarm veriyor.

Ekonomideki belirsizlik, gelir yetersizliği ve art arda gelen zamlar, milyonlarca vatandaşı borçla yaşamaya itti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 21 Mart 2025 verilerine göre, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartı borçları 4 trilyon lirayı aşarak tarihi bir seviyeye ulaştı. Son bir yılda yaşanan artış 1 trilyon lirayı geçti.

Geçen yıl mart ayında 2 trilyon 934 milyar lira olan bireysel borç yükü, bu yıl 4 trilyon 40 milyar liraya fırladı. Yüzde 37,7’lik bu artışta aslan payı kredi kartı harcamaları ve ihtiyaç kredilerine ait.

Sadece kredi kartı borçları, bir yılda yüzde 42,2 oranında artarak 1 trilyon 322 milyar liradan 1 trilyon 880 milyar liraya yükseldi. Benzer şekilde, ihtiyaç kredisi borcu da yüzde 44,1’lik artışla 1 trilyon 76 milyar liradan 1 trilyon 550 milyar liraya çıktı.

GERİ ÖDEMEDE KRİTİK SORUN

Borç sadece büyümedi, aynı zamanda geri ödemede de ciddi problemler yaşanmaya başladı. Takibe düşen bireysel kredi ve kredi kartı borçları, son bir yılda yüzde 175 arttı. 54 milyar lira olan sorunlu alacak tutarı 148,6 milyar liraya yükseldi. Bu çarpıcı artış, borçların sürdürülebilirliği konusunda ciddi uyarı niteliği taşıyor.

KONUT VE TAŞIT KREDİLERİ SINIRDA KALDI

Konut kredilerindeki artış daha sınırlı düzeyde gerçekleşti. Mart 2024’te 442 milyar lira olan borç, 543 milyar liraya yükselerek yaklaşık yüzde 23 arttı. Taşıt kredilerinde ise daralma gözlendi. Geçen yıl 92 milyar lira olan taşıt kredisi borcu, bu yıl 66 milyar liraya geriledi.

UZMANLARDAN BORÇLANMA UYARISI

Ekonomi uzmanları, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerindeki hızlı artışı “zorunlu borçlanma” olarak yorumluyor. Temel ihtiyaçların dahi borçla karşılandığına dikkat çeken uzmanlar, halkın borçlanmak istemediğini ama başka çaresi kalmadığını vurguluyor. Gelirlerin enflasyon karşısında erimesiyle, kredi kartı ve bireysel krediler artık bir “can simidi” değil, “batak” haline geliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.