Esnek çalışma dönemi başlıyor! Milyonları ilgilendiren yeni düzenlemeler yolda

Esnek çalışma dönemi başlıyor! Milyonları ilgilendiren yeni düzenlemeler yolda
Resmi Gazete'de yayımlanan Yeni Orta Vadeli Program (OVP), çalışma hayatını tamamen değiştirecek önemli düzenlemeler içeriyor. Esnek mesai ve uzaktan çalışma gibi uygulamalar, iş dünyasında kalıcı hale gelecek. Çalışanların iş-yaşam dengesi gözetilerek, rahat bir nefes almaları için yeni düzenlemeler yapılacak. Ayrıca, her yaştan çalışan için istihdamda kalabilecekleri yeni fırsatlar yaratılacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ilgili bakanların açıkladığı Yeni Orta Vadeli Program, pandemi ile hayatımıza giren "uzaktan çalışma" ve "esnek çalışma" modellerini resmen uygulamaya sokacak. Bu düzenlemeler sayesinde hem kamu hem de özel sektörde çalışanlar, iş ve özel hayatlarını daha kolay dengeleyebilecek. Uzaktan ya da kısmi süreli çalışma gibi modellerin yasal altyapısı hazırlanırken, iş verimliliği de artırılacak.

GELECEĞİN MESLEKLERİ YENİDEN TANIMLANACAK

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı mesleklerin ortadan kalkacağı belirtilirken, yeni mesleklerin ve iş yapış biçimlerinin de ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Orta Vadeli Program, bu dönüşüm sürecine uyum sağlamak için gerekli tedbirleri içeriyor. Geleceğin meslekleri ve çalışma modelleri doğrultusunda iş gücünün eğitimi de yeniden şekillendirilecek.

YENİ DÖNEMDE NELER DEĞİŞECEK?

  • "Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma" modelleri ile birlikte, iş gücü piyasasının ihtiyaçları gözetilerek yeni düzenlemeler yapılacak. Bu sayede iş ve özel yaşam dengesi sağlanarak, daha esnek çalışma imkanları sunulacak.
  • İş Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle iş gücü piyasasında "güvenceli esneklik" sağlanacak. Sosyal taraflarla diyalog halinde gerçekleştirilecek bu değişiklikler, hem çalışanların haklarını koruyacak hem de iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılayacak.
  • Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü üzerindeki etkileri analiz edilecek ve bu değişimlere uyum sağlanması için programlar geliştirilecek. "Yeşil dönüşüm" ile çevreye duyarlı iş modelleri teşvik edilecek.

HER YAŞA UYGUN İSTİHDAM FIRSATI

Yeni dönemde yaşa bakılmaksızın herkesin çalışma hayatında aktif kalabileceği bir düzen hedefleniyor. Orta Vadeli Program, "aktif yaşlanma" yaklaşımı ile bireylerin istihdamda kalmasını sağlayacak. Bu çerçevede hayat boyu öğrenme programları devreye alınacak ve çalışanların yetkinlikleri günümüz ihtiyaçlarına göre uyarlanacak. Ayrıca, müfredat ve mevzuat güncellemeleriyle öğrenmenin ekonomiye katkısı artırılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.