FAO’nun yayımladığı Küresel Gıda Fiyat Endeksi, ağustosta bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 120,7 puan seviyesine geriledi. Bu düşüşte en büyük rolü tahıl ve şeker fiyatlarındaki azalma oynarken, bitkisel yağ ve süt ürünlerindeki artış fiyatları dengeledi. Ancak dünya genelindeki bu hafif düşüş, Türkiye’de hızla yükselen gıda fiyatları karşısında gözden kaçıyor. Türkiye’de gıda enflasyonu yıllık yüzde 44,4 seviyesine çıkarak küresel ortalamanın oldukça üzerinde seyrediyor.

TÜRKİYE'DE GIDA ENFLASYONU TAVAN YAPTI

Küresel gıda fiyatları yıllık yüzde 1,1 azalırken, Türkiye’deki yüksek gıda enflasyonu dünya ile ülke arasındaki farkın giderek açıldığını ortaya koyuyor. FAO’ya göre bu dengesizlik, Türkiye’nin gıda piyasasında yaşanan temel yapısal sorunları gözler önüne seriyor.

TAHIL, BİTKİSEL YAĞ, ŞEKER VE SÜT ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT HAREKETLERİ

Tahıl fiyatları, ABD ve Arjantin'deki olumlu hasat beklentileri nedeniyle ağustosta bir önceki aya göre yüzde 0,5 oranında düşüş kaydetti. Şeker fiyatları ise Hindistan ve Tayland’daki üretim artışı ve düşen petrol fiyatları sayesinde yüzde 4,7 oranında geriledi.

Buna karşılık, bitkisel yağ fiyatlarında palmiye yağının etkisiyle yüzde 0,8’lik bir artış yaşandı.FAO’nun Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise tereyağı ve süt tozuna olan talep nedeniyle yüzde 2,2 artarak küresel fiyatlardaki yukarı yönlü baskıya katkıda bulundu.

Tütün ve tütün ürünlerine vergi zammı Tütün ve tütün ürünlerine vergi zammı

Et fiyatları ise kümes hayvanları ve büyükbaş hayvan etinde görülen düşüşle birlikte yüzde 0,7 oranında geriledi.

Editör: Süeda İlker