Haziran’da rekor kırıldı! Uzmanlar uyarıyor: 2024 dünyanın en sıcak yılı olabilir

Haziran’da rekor kırıldı! Uzmanlar uyarıyor: 2024 dünyanın en sıcak yılı olabilir
Sıcak havalar her geçen gün etkisini gösterirken, Avrupa Birliği'nin iklim değişikliği izleme servisi haziran ayının kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu bildirdi. İklim bilimci olan Friederike Otto yaptığı açıklamada "El Nino'yu durduramayız ama petrol, gaz ve kömür yakmayı durdurabiliriz" dedi.

Avrupa Birliği'nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz haziran ayı dünya genelinde kaydedilen en sıcak ay oldu. Ayrıca, uzmanlar 2024 yılının bu yönüyle dünyanın en sıcak yılı olma potansiyelini taşıdığı belirtiyor.

‘EL NINO’YU DURDURAMAYIZ’

Imperial College London Grantham Enstitüsü'nde iklim bilimci olan Friederike Otto, 2024'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olma ihtimalinin "yüksek" olduğunu söyleyerek, "El Nino doğal olarak meydana gelen ve her zaman gelip geçecek bir olgudur. El Nino'yu durduramayız ama petrol, gaz ve kömür yakmayı durdurabiliriz" dedi.

Thumbs B C C7Dd559449Fdeb433224D90Eb89Bc26C

C3S'e göre, son 12 ayda dünya ortalama sıcaklığının, sanayi öncesi dönemdeki ortalamanın 1.64 santigrat derece üzerinde olduğu ve böyle bir dönem için kaydedilen en yüksek sıcaklık olduğu belirtiliyor.

Geçen ay, hac ziyareti sırasında bir çok insan şiddetli sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Yeni Delhi'de ve Yunanistan'da turistler arasında görülmemiş derecede uzun süren sıcak hava dalgaları ölümlere neden oldu.

‘DÜNYANIN EN SICAK YILI OLMA İHTİMALİ YÜZDE 95’

Berkeley Earth'te araştırmacı bilim insanı olan Zeke Hausfather, "Şu anda 2024'ün 2023'ü geçerek küresel yüzey sıcaklığı kayıtlarının 1800'lerin ortalarında başlamasından bu yana en sıcak yıl olma şansının yaklaşık yüzde 95 olduğunu tahmin ediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.