Hollanda'da Filistin'e destek gösterileri devam ediyor

Hollanda'da Filistin'e destek gösterileri devam ediyor
Hollanda'nın Amsterdam Üniversitesi'nde öğrenciler, İsrailli kurumlarla işbirliğini protesto ederek Filistin'e destek gösterileri düzenledi.

Hollanda'daki öğrenciler, üniversite yönetimlerinin İsrailli kurumlarla işbirliğini sürdürmesini protesto etmek amacıyla Filistin’e destek gösterilerine devam etti. Yeni eğitim yılının başlamasıyla Amsterdam Üniversitesi'nin Roeterseiland kampüsünde toplanan yüzlerce öğrenci ve akademisyen, üniversite yönetiminin İsrailli kurumlarla ilişkisini kesmemesini eleştirdi.

UvA yönetimi, öğrencilerin kampüste toplanmasının ardından ana girişini tedbir amaçlı kapattı ve kampüs çevresine çok sayıda polis konuşlandırıldı. Davul çalarak Filistin’e destek sloganları atan öğrenciler, polisin kampüsten uzaklaşmasını istedi. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler, "UvA: Yalanları durdurun, tüm bağları kesin", "Filistin’e şimdi özgürlük" ve "Boykot İsrail" yazılı pankartlar açtı.

Göstericiler daha sonra şehir merkezine yürüyerek Spui Caddesi'ndeki UvA’ya ait Maagdenhuis binası önünde toplandı ve burada da protestolarını sürdürdü. Amsterdam Özgür Üniversitesi'nde (VU) ise geçen hafta küçük bir grup akademik yıl açılışında gösteri düzenlemişti.

UvA ve VU, yeni akademik yıl açılışında Filistin’e destek protestolarını engellemek için ekstra güvenlik önlemleri aldı. Üniversitelerde giriş kontrolleri QR kodları ile yapılırken, katılımcılardan palto ve çantaları dışarıda bırakmaları veya güvenliğe teslim etmeleri istendi.

FİLİSTİNLİ KURUMLARLA YENİ İŞBİRLİĞİ

Rotterdam Erasmus Üniversitesi, İsrailli kurumlarla işbirliklerini geçici olarak askıya alacağını duyurdu. Üniversite, mevcut işbirliklerini gözden geçirecek ve Filistinli kurumlarla yeni işbirliklerini de değerlendirecek.

Hollanda'daki üniversitelerde, 6 Mayıs 2024'te UvA'nın Roeterseiland kampüsünde başlayan ve polisin sert müdahalesine yol açan Filistin destek eylemleri, Utrecht, Leiden, Radboud ve Maastricht üniversitelerine de sıçramıştı. Üniversitelerde polisin öğrencilere sert müdahaleleri, birçok akademisyen tarafından eleştirilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.