İngiltere'de dikkat çeken araştırma: Hava ve ses kirliliği psikolojik rahatsızlık riskini artırıyor

İngiltere'de dikkat çeken araştırma: Hava ve ses kirliliği psikolojik rahatsızlık riskini artırıyor
İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre; erken yaşta hava ve ses kirliliğine maruz kalma, psikolojik rahatsızlık riskini artırıyor. Araştırmacı Joanne Newbury, çocukluk, ergenlik ve erken yetişkinliğin psikiyatrik bozuklukların gelişimi için kritik dönemler olduğunu vurguladı.

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nde yapılan araştırmada hava ve ses kirliliğinin, psikolojik rahatsızlıklarla ilişkisi incelendi. Araştırma JAMA Network Open dergisinde yayımlandı.

İngiltere'de 1991-1992 yıllarında hamile kadınlarla başlayan uzun süreli araştırmada, 9 bin 65 çocuğun 12 yaşına kadar maruz kaldıkları hava ve ses kirliliği incelendi.

Söz konusu çocukların 13, 18 ve 24 yaşlarındaki psikolojik durumları anne karnından beri maruz kaldıkları hava ve ses kirliliğiyle karşılaştırıldı.

'ÇOCUKLUK, ERGENLİK VER ERKEN YETİŞKİNLİK DÖNEMLERİ KRİTİK'

Sonuçlar, katılımcıların yaklaşık yüzde 19,5'inin psikotik bir deneyim yaşadığını ortaya koyarken, yaklaşık 11,4'ünün depresyon ve yaklaşık yüzde 9,7'sinin de kaygı bozukluğu yaşadığını gösterdi.

Araştırmacılar, PM2.5 adı verilen ince parçacıklı maddede küçük bir artışın bile daha fazla psikotik deneyimle ve depresyonla ilişkili olduğunu ifade etti.

Araştırmacılardan Joanne Newbury, "Çocukluk, ergenlik ve erken yetişkinlik, psikiyatrik bozuklukların gelişimi için kritik dönemlerdir" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.