Geç saatte uyuyanlar dikkat! O riskler neredeyse iki katına çıkıyor

Geç saatte uyuyanlar dikkat! O riskler neredeyse iki katına çıkıyor
Gece geç saatlerde uyuyanlar üzerinde önemli bir araştırma yapıldı. Araştırma sonucunda geç saatlerde uyuyanlar için riskin çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı...

Gece geç saatlere kadar uyanık kalmak, yalnızca uyku düzeninizi değil, sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Hollanda'dan araştırmacıların yaptığı bir çalışma, geç saatte uyuyan kişilerin tip 2 diyabet ve yüksek vücut kitle indeksi (VKİ) riskiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. 

GECE GEÇ YATANLAR DAHA YÜKSEK RİSK ALTINDA 

EurekAlert sitesinde yer alan habere göre, araştırmacılar 5 binden fazla katılımcının uyku düzenini ve sağlık verilerini analiz etti. Yaş ortalaması 56, VKİ ortalaması ise 30 olan katılımcıların uyuma ve uyanma saatleri kaydedildi ve bu verilere göre katılımcılar, erken, geç ve orta kronotip olmak üzere üç kategoriye ayrıldı. 

Araştırmanın sonuçlarına göre, geç saatlerde uyuyan kişilerde (geç kronotip) tip 2 diyabet riski, erken ve orta kronotiplere göre yüzde 46 daha yüksek çıktı. Ayrıca bu kişilerin vücut kitle indeksinin de 0,7 oranında daha yüksek olduğu tespit edildi. 

GECE GEÇ YATMAK TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ARTTIRIYOR 

Geç saatte uyuyanların, akşam geç saatlerde yemek yeme olasılıklarının daha yüksek olduğunu belirten araştırmacılar, "Geç kronotipli kişilerin, akşam geç saatlere kadar yemek yeme ihtimali daha yüksek." ifadelerini kullandı.  

VÜCUT KİTLE İNDEKSİ VE İÇ ORGAN YAĞLANMASI 

Çalışmada, katılımcıların vücut kitle indeksi hesaplamaları yanı sıra 1526 kişinin karaciğer gibi iç organlarındaki yağ oranı da ölçüldü. Bu veriler, geç kronotip kategorisindeki kişilerin, vücut yağlanması ve iç organ yağlanması açısından da daha fazla risk taşıdığını gösterdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.