Gençlerin favori içeceğinde sinsi tehlike! Her yudumu onlarca hastalığa davetiye çıkarıyor
Enerji içecekleri, son dönemlerde özellikle gençler arasında oldukça yaygın tüketilen bir içecek olarak bilinirken uzmanlar tehlikeleri tek tek sıraladı. Bu içeceklerin içeriğinde bulunan yüksek miktarda kafein ve şekerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği belirtildi. İnsan sağlığı üzerindeki tehditleri konusunda uyaran uzmanlar bu içeceklerin fazla tüketilmesinin sağlık açısından birçok olumsuz etkisinin olduğunu bilimsel çalışmalar ile ortaya koydu.
Tarım ve Orman Bakanlığı vatandaşa domuz eti satan 5 markayı ifşa etti!
ENERJİ İÇECEKLERİ HANGİ HASTALIKLARA YOL AÇAR?
Enerji içeceğinin stres, agresif davranışlar, alkol ve sigara kullanımında artış, yüksek tansiyon, obezite ve tip 2 diyabet riski, kötü uyku kalitesi ve mide tahrişi gibi zararlara yol açtığını tespit etti. verildiği belirtildi.
"BAĞIMLILIK YAPIYOR"
Enerji içeceklerinin aşırı tüketilmesi durumunda bağımlılık yapabileceğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Can, "Özellikle kalp, böbrek ve diyabet hastalarının kullanmasını önermiyoruz. İçeriğindeki kafeinden dolayı ritim bozukluğu, çarpıntısı yaparak kalp hastalarını etkilerken, yüksek şeker ise diyabet hastalarını olumsuz etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Enerji içeceklerinin genellikle performans arttırmak için kullanıldığını belirten Dr. Can, özellikle çocukların ve ergenlik dönemindeki gençlerin kullanmasını önerilmediğini söyledi. İçeceklerin içeriğindeki insanları uyanık tutup güç veren madde kafeinin olduğuna dikkat çeken Dr. Can, "Kafeinin yanında, şeker, taurin, B vitaminleri ve bazılarında da guarana bulunuyor. FDA günlük 400 miligram üzerinde kafein tüketilmesini önermemektedir" dedi.
ENERJİ İÇECEĞİ ÇOK TÜKETİLDİĞİNDE NE OLUR?
Enerji içeceklerinin çok tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Can, "Kafeinden dolayı ritim bozukluğu, çarpıntı, sindirim bozuklukları gibi kişilerin şikayetleri olabilir. Özellikle kalp ve diyabet hastalarının uzak durması gerekiyor. Kalp, böbrek ve diyabet hastalarının kullanmasını önermiyoruz. İçeriğindeki kafeinden dolayı ritim bozukluğu, çarpıntısı yaparak kalp hastalarını etkilerken, yüksek şeker ise diyabet hastalarını olumsuz etkilemektedir" dedi.
"ASLA SU YERİNE GEÇMEZ"
Özellikle yazın serinlemek için enerji içeceklerinin daha çok içildiğini belirten Dr. Can, bu ürünlerin sıvı kaybına yol açtığı için serinlik sağlamadığını, suyun yerine asla geçemeyeceğini belirtti. Aksine enerji içeceği içildiğinde, sıvı kaybına neden olduğu için daha çok su içme ihtiyacının doğduğunun altını çizdi.
ALKOLÜ SAKIN ENERJİ İÇECEĞİ İLE İÇMEYİN!
Enerji içeceklerinin alkolle tüketilmesinin uygun olmadığına da belirten Can, "Alkol uyutucu, enerji içeceği ise uyarıcı etki gösteriyor. O nedenle alkolle enerji içeceği tüketilmesini önermiyoruz. Çünkü kişi fazla alkol aldığının farkına varmayarak aşırı alkol tüketebilir. Devamlı kullanımda bağımlılıkta yapıyor. Her gün içenlerde bağımlılık görülebilir. Performans artırmak ya da uyanık kalmak için enerji içeceği yerine maden suyu ve kahve tüketebilir. Ancak her içecekte olduğu gibi, bunlarda da ölçüye dikkat edilmeli. Bir fincan Türk kahvesi yaklaşık 60-65 miligram, 1 kupa filtre kahve yaklaşık 115-175 miligram kafein içerir. Ne kadar içmeniz gerektiğini buna göre hesaplayabilirsiniz. Maden suyu da günde 1-2 şişe tüketilebilir. Bu öneriler sağlıklı erişkinler içindir. Kronik hastalığı olanların, hamilelerin ve çocukların, hekimlerine danışarak tüketmesini öneriyoruz" açıklamalarında bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.