New York Post sigaradan daha tehlikeli yiyecekleri açıkladı: Kokusu bile zararlı
Doktorlara göre yenilen her besinin vücutta ayrı bir önemi olmalı. Sağlıklı beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dengeli bir şekilde almak ve zararlı yiyecekleri sınırlamakla mümkün. Ancak bazı yiyeceklerin vücudumuz açısında oldukça zararlı oldukları belirtildi.
SAĞLIKLI BESLENMEK İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?
1. Denge: Farklı besin gruplarından yeterli miktarda alarak dengeli bir beslenme sağlamak öncelik hedef olmalı. Kişi her gün biraz protein biraz karbonhidrat biraz yağ, vitamin ve mineral açısından tok olmalı.
2. Çeşitlilik: Aynı tip gıdaları tüketmek vücuda ciddi anlamda zarar verir. Yiyeceklerin farklı olması çeşitli vitamin ve minerallere erişmeyi kolaylaştırır. Her gün farklı renklerde meyve ve sebzeleri tüketmek, farklı protein kaynaklarına sahip olmak büyük önem taşır.
3. Ölçülü olmak: Porsiyonları kontrol etmek ve aşırı yemekten kaçınmak gerekir. Kalori hesabı yapmak bu noktada büyük öneme sahiptir.
4. Taze ve doğal gıdalar yemek: İşlenmiş ve hazır gıdalardan kaçınmak gerektiğine sıklıkla dikkat çeken uzmanlar bunların yerini taze, doğal ve organik yiyeceklere bırakması gerektiğine dikkat çekiyor.
5. Yeterli sıvı tüketimi: Günde en az 8 su bardağı su içmek gerekir.
6. Tuz ve şeker dostunuz değildir: Dengeli bir tuz ve şeker oranını sağlamama durumunda yeni hastalıklara davetiye çıkarılır.
7- Sağlıklı yağlar: Sanılanın aksine vücuda yağın da doğru oranda girmesi gerekir. Doymamış yağlar gibi sağlıklı yağları tercih etmek doğru olacaktır. Avokado, zeytinyağı, fındık ve tohumlarda bulunan yağlar özellikle önerilenler arasında yer alır.
HANGİ YİYECEKLER VÜCUDA SİGARA KADAR ZARAR VERİR?
1- İşlenmiş et
Kahvaltılık sucuk, pastırma ve hindi füme gibi işlenmiş etler sağlık açısından için korkunçtur. Sosisli sandviçler, şarküteri etleri, paketlenmiş sucuk ve daha fazlası mümkün olduğunca kaçınılması gerekilen gıdalar arasında yer alır. Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş etleri 1. grup kanserojen olarak sınıflandırırken kansere neden olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili Lago, “İşlenmiş etler, taze ette bulunmayan kimyasallar içerir” dedi.
2. Rafine karbonhidratlar
Rafine karbonhidartlara beyaz ekmek, beyaz pirinç ve makarna, hamur işleri, pizza ve daha fazlası dahil olurken Lago, “Rafine tahıl ürünlerinin vücudumuzda iltihaplanmayı teşvik ettiği biliniyor, genellikle şeker oranı daha yüksek ve obezite ile de ilişkili” ifadelerini kullandı.
3. Hidrojene yağlar
Birçok paketlenmiş gıda ve fast food ürününde yer alan bu yağlar için açıklamalarda bulunan beslenme uzmanı Paul, “Hidrojenlenmiş yağların, nüfus araştırmalarında ölüm oranlarını arttırdığı kesin olarak gösterilmiştir. Fıstık ezmesi gibi birçok popüler tüketici ürünü markası hidrojene yağlar içerdiğinden, tüketicilerin paketlenmiş gıda ürünlerinin üzerindeki içerik etiketini okumaları önemlidir” dedi. Ayrıca bu yağlardan uzak durulması gerektiğine dikkat çekti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.