Tehlikeli virüs yeniden hortladı! Vakalar pik noktasına ulaştı

Tehlikeli virüs yeniden hortladı! Vakalar pik noktasına ulaştı
Uzman Dr. Fatma Nur Özdoğan grip ile İnsan Metapnömovirüsü enfeksiyonu arasındaki farka değinerek vakaların gittikçe arttığını açıkladı.

Bayındır İçerenköy Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü'nden Uzman Dr. Fatma Nur Özdoğan, grip belirtilerinin genellikle aniden başladığını, İnsan Metapnömovirüsü (HMPV) enfeksiyonunun ise soğuk algınlığı veya grip benzeri şikayetlerle kendini gösterdiğini ifade etti.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte mevsimsel grip ve HMPV gibi solunum yolu hastalıkları daha fazla tehdit oluşturmaya başladı.

BULAŞICI

Grip, influenza virüslerinin yol açtığı, solunum sistemini etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır. Bazı durumlarda hafif seyrederken, diğerlerinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Grip virüsleri, enfekte kişilerin öksürmesi, hapşırması veya konuşmasıyla havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşabilir. Ayrıca, virüsle kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerin ağız, burun veya gözlere temas etmesi de hastalığın yayılmasına neden olabilir.

CİDDİ TEHDİT

HMPV de benzer şekilde öksürme, hapşırma, yakın temas ve kirli yüzeylere temas yoluyla bulaşır.

Grip ve HMPV'nin halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturduğuna dikkat çeken Özdoğan, bu hastalıklardan korunma yöntemleri ve tedavi seçenekleri hakkında da önemli bilgiler verdi.

RİSK GRUBUNDA KİMLER VAR

Özdoğan, şunları kaydetti:

Grip hastalığına karşı yüksek risk grubundaki kişiler, 65 yaş ve üzeri bireyler, 2 yaş altındaki çocuklar, 6 ay-18 yaş arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler, şeker hastalığı ve diğer metabolik hastalıkları olanlar, astım dahil kronik solunum yolu hastalığı olanlar, kronik böbrek hastalığı olanlar, kalp ve damar hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kanser hastaları, bağışıklık baskılayıcı ilaç kullananlar, HIV/AIDS hastaları), kronik kan hastalığı olanlar, huzurevi veya bakımevi gibi kalabalık ortamlarda yaşayanlar, obezite problemi olanlar ve gebeler olarak sıralanabilir.

"DAHA AĞIR GEÇİRİRLER"

Özellikle bebekler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler, kronik akciğer hastalıkları (KOAH, astım gibi) olanlar ve 5 yaş altındaki çocuklar, HMPV enfeksiyonunu daha ağır geçirebilir. Bu gruptaki bireylerin grip veya HMPV belirtileri gösterdiklerinde hızlı bir şekilde tıbbi destek almaları büyük öneme sahip.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.