Yaşı 10 ve 18 arasında kız çocuğu olanlar dikkat! Uzmanı uyardı: Skolyoz olabilir
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, omurga eğriliği olarak bilinen ve zamanla 3 boyutlu bir deformiteye dönüşebilen hastalıkla ilgili kritik uyarılarda bulundu.
Skolyoz hastalığında ilk başta yana doğru bir eğrilik görüldüğünü belirten Doç. Dr. Coşkun, zamanla omurganın kendi içinde burkulma hareketi yaparak deforme olduğunu ifade etti. Türkiye'de yüzde 0,5 ila yüzde 6 oranında skolyoz vakası olduğuna dikkat çekti.
Kabız diye gittiği hastanede dünyası başına yıkıldı
KIZ ÇOCUKLARINDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR
Skolyozun ergenlik dönemindeki kız çocuklarında daha sık görüldüğünü belirten Coşkun, "Skolyoz kabaca ergen kız hastalığıdır. Erkek çocuklarda görülmediği anlamına gelmez. Özellikle 10-18 yaş arası kız çocuklarında daha yaygındır, bu nedenle kız çocuklarına 10 ve 12 yaşlarında birkaç kez, erkek çocuklarına ise 13 ve 14 yaşlarında bir kez skolyoz taraması yapılmasını öneriyoruz." dedi.
"BAŞKA HASTALIKLARIN DA HABERCİSİ OLABİLİR"
Skolyozun başka hastalıkların habercisi olabileceğini ifade eden Coşkun, "Bazen skolyoz bir hastalık değil başka bir hastalığın habercisi olabilir. Örneğin, bacak kısalığı olan bir çocuk skolyoz düşüncesiyle hastanemize başvurabiliyor. Bu durumda bacak kısalığını tedavi ettiğimizde skolyoz da düzelmiş oluyor." ifadelerini kullandı.
Erken teşhis ile tedavi şansının yükseldiği belirtilirken 10 derecenin altındaki eğriliklerin "postür bozukluğu" olduğunun altı çizildi. Özellikle tablet ve telefon kullanımının artması, spor aktivitelerinin azalması duruş bozukluğunun başlıca nedenleri arasında yer aldı.
Aşırı telefon ve tablet kullanımının, uzun süre oturmanın ve hareketsiz kalmanın ciddi duruş bozukluklarına neden olduğunu belirten Coşkun, bu durumun doğrudan skolyoza neden olup olmadığının bilimsel açıdan henüz kesinleşmediğini ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.