Temmuz ayı cep yakacak: Benzin, motorin ve sigaraya zam geliyor!

Temmuz ayı cep yakacak: Benzin, motorin ve sigaraya zam geliyor!
Asgari ücrete ara zamma kapıların kapatıldığı temmuz ayında bir çok kaleme bir de zam eklenecek. Elektriğe yapılan yüzde 38 zammın ardından akaryakıt, sigara ve daha birçok kalemde fiyat artışı yaşanacak. İşte detaylar...

Asgari ücretlinin bu yıl 'ara zam'sız bırakılacağı temmuzda elektriğin yanı sıra akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerin vergisine yüzde 20 zam gelecek.

Yarın (3 Temmuz) açıklanacak enflasyon verilerine göre, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı ile benzin, motorin, otogaz, sigara ve alkollü içeceklerde fiyat artışı yaşanacak. Zam oranının yüzde 20 civarında olması bekleniyor. 2024'ün ilk 5 ayındaki ÜFE artışı yüzde 17,87 olarak gerçekleşti. Fiyat artışları, yarın Yurt İçi Üretici Fiyatları Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) açıklanmasıyla netlik kazanacak.

TÜİK’in çarşamba günü yapacağı enflasyon açıklaması sonrası akaryakıt ve sigara ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) maktu tutarlarına yaklaşık yüzde 20 oranında otomatik zam yapılacak.

ZAMDAN FİYATLAR NE KADAR ETKİLENECEK?

Beklendiği gibi gerçekleşirse benzine 2 lira 247 kuruş, motorine 2 lira 13 kuruş, otogaza 1 lira 80 kuruş, en ucuz sigaraya ise 10 lira zam gelmesi öngörülüyor. Böylelikle en ucuz sigaranın fiyatı 56 liradan 66 liraya çıkacak.

Yeni Proje Zamm (1)-1

ASGARİ ÜCRETLİNİN ALIM GÜCÜ YİNE DÜŞECEK

Öte yandan, ÖTV zammı ile vergi gelirlerinin artırılması amaçlanıyor ancak Ocak 2024'ten bu yana yüzde 26 artan enflasyon karşısında ara zam göremeyen asgari ücretlinin zamlarla beraber alım gücü daha da düşecek.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.