ABD’de açıklanan son makroekonomik veriler, resesyon endişelerini yeniden alevlendirdi. Özellikle imalat sektöründeki daralmanın sürmesi, piyasalarda ciddi bir satış baskısına yol açtı.

Tedarik Yönetim Enstitüsü'nün (ISM) imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta 47,2’ye yükselse de piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Benzer şekilde S&P Global'in imalat sektörü PMI verisi de tahminlerin altında, 47,9 seviyesinde gerçekleşti.

YATIRIMCILAR YENİDEN DEĞERLENDİRİYOR

Bu gelişmelerle birlikte dünya genelinde teknoloji hisseleri önderliğinde satışlar hız kazandı. Yapay zeka alanındaki büyük oyuncuların, yatırımcılar tarafından yeniden değerlendirildiği gözlendi. Nvidia'nın hisseleri yüzde 9,5 düşerken, Broadcom yüzde 6,2, Qualcomm yüzde 6,9 ve Micron yüzde 8 değer kaybetti.

OpenAI, 100 milyar dolarlık fon arayışında OpenAI, 100 milyar dolarlık fon arayışında

NVIDIA 280 MİLYAR DOLARLIK DEĞER KAYBETTİ

Son dönemde adından sıkça söz ettiren Nvidia, bu çalkantılı süreçte toplam 280 milyar dolarlık piyasa değerini yitirdi. Ayrıca, Bloomberg’in haberine göre ABD Adalet Bakanlığı, Nvidia’ya yönelik bir antitröst soruşturması başlattı. Bu soruşturmanın, Nvidia'nın birlikte çalıştığı şirketlerin başka tedarikçilere geçişini zorlaştırdığı iddialarını araştırdığı belirtildi.

Bu soruşturma haberi, Nvidia'nın hisselerindeki düşüşü daha da derinleştirdi. 2019’dan bu yana hisse fiyatında yaklaşık yüzde 3000’lik bir artış yaşayan Nvidia, 3,2 trilyon dolarlık piyasa değeriyle tüm piyasaları etkisi altına almıştı. Ancak bu çalkantılı dönemde yaşanan kayıplar, şirketin geleceğine dair soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Editör: Süeda İlker