Gazze'de saldırıların altında bir yıl geride kaldı: Avrupalı liderlerden ateşkes çağrısı

Gazze'de saldırıların altında bir yıl geride kaldı: Avrupalı liderlerden ateşkes çağrısı
İsrail’in Gazze’te 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı on binleri aştı. Avrupalı liderler, Gazze'de savaşın birinci yıl dönümünde ateşkes çağrısında bulundu.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği geniş çaplı saldırılarını sürdürüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, hayatını kaybeden Filistinli sayısı 41 bin 870’e yükselirken, yaralı sayısı ise 97 bini aştı. Avrupalı liderler, bu tablonun ardından bölgedeki insani krizin çözülmesi ve saldırıların durdurulması için çağrıda bulundu.

VON DER LEYEN: MASUMLARIN YANINDAYIZ

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarını "tarifsiz bir vahşet" olarak nitelendirirken, AB’nin savaşın yarattığı insani krize karşı Filistin halkına destek olacağını belirtti.

Leyen, "Avrupa Birliği, tüm masumların yanında duruyor," diyerek, Gazze'de ateşkesin sağlanması ve rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çağrısını yineledi. İsrail yetkilileri, Gazze'de 100 rehinenin halen tutulduğunu, ancak hayatta kalanların sayısının belirsiz olduğunu ifade ediyor.

ALMANYA: SAVAŞIN SONU GELMELİ

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz da, X platformunda paylaştığı videoda, her iki tarafın da büyük acılar yaşadığını dile getirdi. Scholz, İsrail'e yönelik saldırıların Hamas tarafından tetiklendiğini vurgulayarak, "Gazze'deki sivillerin korunması ve bakılması için acilen ateşkes sağlanmalı," dedi. Scholz ayrıca, bölgedeki insani yardım çalışmalarının artırılmasını savundu.

PAPA'DAN BARIŞ DUALARI

Roma’daki Aziz Meryem Ana Bazilikası’nda konuşan Papa Francis ise, "Nefreti körükleyenlerin zihinlerini dönüştür ve ölüm üreten silahların sesini sustur," diyerek, barış çağrısında bulundu. Barış için liderlere seslenen Papa, insanlık adına savaşın sona ermesi gerektiğini söyledi.

İSRAİL, KAMPANYALARA DEVAM EDİYOR

Öte yandan, İsrail ordusu Gazze’nin kuzeyindeki mülteci kamplarına yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürüyor. Pazar günü, Cibaliye mülteci kampına düzenlenen ağır saldırılar sonucu birçok bina yerle bir olurken, binlerce insan güneye kaçmak zorunda kaldı.

"KAÇTIK, ELİMİZDE HİÇBİR ŞEY YOK"

Saldırılardan kaçan mülteciler, "Hiçbir uyarı yapılmadı. Ailelerimizle birlikte sadece birkaç giysiyle kaçmak zorunda kaldık," diyerek yaşadıkları korkuyu anlattı. Filistinli yetkililer ise İsrail’in yoğun saldırıları sonucu ölü sayısının hızla arttığını ve Gazze'de yerel camilerin hedef alındığını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.