İngiltere’de "islamofobi" suçlarında rekor artış yaşanıyor

İngiltere’de "islamofobi" suçlarında rekor artış yaşanıyor
İngiltere'de 2023-2024 döneminde kaydedilen 4.971 İslamofobi nefret suçu, son 10 yılın en yüksek sayısı. Müslümanlar, ayrımcılığa ve saldırılara maruz kalıyor.

İngiltere'de, 7 Ekim 2023 ile 30 Eylül 2024 arasında kaydedilen 4.971 Müslüman karşıtlığı (İslamofobi) nefret suçu, son 10 yılın en yüksek sayısı olarak kayıtlara geçti. Nefret suçları ve Müslüman karşıtlığını izleyen sivil toplum kuruluşu Tell Mama, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

MÜSLÜMANLARIN KARŞILAŞTIĞI AYRIMCILIK

Tell Mama’nın raporuna göre, son bir yılda Müslümanlar ayrımcılığa ve saldırıya maruz kalırken, Filistin yanlısı görüşleri nedeniyle iş yerlerinde baskı gördüler. Bazı Müslümanlar, sosyal medyada yaptıkları Filistin yanlısı paylaşımlar sebebiyle iş fırsatlarını kaybetti. Açıklamada, toplumda Arapça konuşan bireylerin de saldırıya uğradığı ifade edildi.

İngiltere'de 7 Ekim'den sonra Müslüman karşıtı nefret vakaları 3 kattan fazla arttı

SALDIRILAR VE MAĞDURLARIN DURUMU

Filistin bayrağı asılı bir Müslüman aileye havai fişek atıldığı, ayrıca bir ailenin üzerinde Filistin bayrağı bulunan uçurtmayı uçurduğu için evinin camlarının kırıldığı belirtiliyor. Tell Mama, Müslümanlara yönelik saldırıların faillerinin yargı önüne çıkmasında önemli bir rol üstleniyor.

İngiltere'de Müslüman karşıtı suçlar en yüksek seviyede

POLİSE BİLDİRİM YETERSİZLİĞİ

Açıklamada, sözlü saldırıya uğrayan Müslümanların yüzde 69'unun bu durumu polise bildirmediği vurgulandı. Tell Mama Direktörü Iman Atta, Müslüman olmayan Orta Doğu kökenlilerin de hedef alındığını belirtti.

HAKARET VE AYRIMCILIK

Iman Atta, dış görünüşüyle Müslüman olduğu anlaşılan bireylerin ve Filistin destekçilerinin sık sık "terörist", "bombacı" ve "Nazi" gibi hakaretlere maruz kaldığını ifade etti. Atta, "Tehdit edildiler, taciz edildiler, bazı durumlarda şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldılar. Sosyal hayatları, kariyerleri, eğitimleri ve temel haklarına zarar verildi" diye ekledi.

REKOR NEFRET SUÇLARI VE GÜVENLİK KAYGILARI

Son bir yılda Tell Mama'ya yapılan Müslüman karşıtlığı nefret suçları ihbarlarını paylaşan Atta, 4.971 olayın kayıtlara geçtiğini ve bunun son 10 yıldaki en yüksek sayı olduğunu açıkladı. Saldırıların çoğunluğunun Londra, Yorkshire ve Midlands bölgelerinde yaşandığını belirten Atta, Gazze'deki savaşın birçok Müslümanın güvenliğini ve İngiltere’ye bağlılığını sorgulamasına yol açtığını vurguladı. Bu hislerin, Southport'taki bıçaklı saldırıdan sonra başlayan aşırı sağcı şiddet olaylarıyla birleştiği kaydedildi.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.