Kazakistan'da nükleer santral için referandumda "evet" oyları önde

Kazakistan'da nükleer santral için referandumda "evet" oyları önde
Kazakistan'da düzenlenen referandumda, ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşasına yönelik halkın kararını almak için yapılan oylamada, sandık çıkış anketlerine göre çoğunluk "evet" dedi. Katılım oranı yüzde 67,3 olarak açıklandı.

Kazakistan'da ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceği konusunda halkın kararını almak için yapılan referandumda, sandık çıkış anketleri sonuçları açıklandı. Anketlere göre, seçmenlerin çoğunluğu nükleer santral inşasını destekliyor.

Televizyon kanallarının canlı yayında paylaştığı ilk sandık çıkış anketlerine göre, "Socis-A" Kapsamlı Sosyal Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan anketlerde, referanduma katılım oranı yüzde 67,3 olarak gerçekleşti. Bu anketlere göre, seçmenlerin yüzde 69,8’i "evet" diyerek nükleer santral inşasına destek verirken, yüzde 30,2'si "hayır" oyu kullandı.

FARKLI KURUMLARIN ANKET SONUÇLARI

İktidar partisi Amanat'ın Kamu Politikası Enstitüsü tarafından yapılan sandık çıkış anketine göre, 300 sandıkta 44 bin 160 seçmenle yapılan çalışma, katılımcıların yüzde 72,3'ünün "evet" dediğini gösterdi. Yüzde 27,7'si ise nükleer santral inşasına karşı çıktı.

Avrasya Entegrasyon Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği 30 bin kişilik sandık çıkış anketinde de benzer sonuçlar ortaya çıktı. Bu ankete göre, yüzde 71,8 "evet" oyu verirken, yüzde 28,2 "hayır" dedi.

REFERANDUMUN DETAYLARI

Kazakistan halkı, bu sabah sandık başına giderek ülkenin ilk nükleer enerji santralinin inşa edilip edilmeyeceğine karar vermek için oy kullandı. Ülkede toplam 10 bin 323 sandık kuruldu ve oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başlayıp 20.00'de sona erdi.

Kazakistan Merkezi Seçim Komisyonu'nun ön sonuçlarına göre, 12 milyon 244 bin 683 seçmenden 7 milyon 820 bin 918'i, yani yüzde 63,87'si sandık başına gitti.

KESİN SONUÇLARI 7 GÜN İÇİNDE AÇIKLANACAK

Seçmenler, referandumda "Kazakistan'da nükleer enerji santrali inşa edilmesine rıza gösteriyor musunuz?" sorusuna "evet" ya da "hayır" cevabını verdi. Referandumun kesin sonuçları ise 7 gün içinde açıklanacak.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.